Nieuw kunstwerk rond Dompleinbomen

door | 6 juni 2023

Nieuw kunstwerk rond Dompleinbomen

 Op vrijdag 7 juli onthult burgemeester Sharon Dijksma een nieuw kunstwerk in het Máximapark: ‘Ex Situ In Situ’. Het wordt momenteel gerealiseerd. Het is gemaakt met ornamenten die vrijgekomen zijn tijdens de recente renovatie van de Domtoren. Het is ontworpen door landschapskunstenaar Paul de Kort, die in het Máximapark ook al ‘De Samenloop’ ontwierp.

 

Vlinderhof Burendag

Dompleinbomen kunstwerk, foto: Henny Smorenburg

 De komende weken wordt het kunstwerk geïnstalleerd onder de zes platanen, die in 2013 van het Domplein naar het Máximapark verhuisden, met in hun kluit archeologische objecten uit de Romeinse tijd en de Middeleeuwen. Nu is er dus nog meer historisch materiaal van het Domplein naar het Máximapark gebracht. Er worden ook bloembollen geplant en het gras wordt bijgehouden door de Vrienden van het Máximapark. Op 7 juli kan dan het kunstwerk in volle glorie onthuld worden.

De achtergrond van dit kunstwerk: de afgelopen jaren stond de Domtoren in de steigers voor een grootscheepse renovatie. Zo’n 600 m3 steen werd vervangen. In eerste instantie zou dit materiaal worden vergruisd. Maar dankzij het project ‘Van Dom tot steengoed’ van de firma De Brokkenmákers van Hylke Faber en Mirjam Schmüll is zoveel mogelijk restmateriaal hergebruikt in producten en projecten voor alle Utrechters. Zij bedachten het concept voor een kunstwerk, gecreëerd met overgebleven ornamenten van de renovatie, dat een diepere betekenis geeft aan de bomen in het Máximapark, zij regelden de financiering en lieten beeldend kunstenaar Paul de Kort het idee uitwerken en uitvoeren.

Vlinderhof Burendag

Ex situ, foto Juri Hiensch

De Kort heeft vervolgens de ornamenten van de Domtoren verwerkt en het kunstwerk de naam ‘Ex Situ In Situ’ gegeven, oftewel: ‘van z’n plaats, op z’n plek’. Het kunstwerk zou je kunnen zien als een soort ‘groene kapel’, een sacrale plek in het park. De Kort: ‘In de provincies Limburg en Brabant staan overal in de buitengebieden kapelletjes. In Utrecht hebben we die niet zo. Het idee is dat dit ook zo’n mooie verstilde plek wordt. Dat er ontmoetingen komen. Het is daar al een stille plek en ik hoop dat de kapel dat straks versterkt. Het zou mooi zijn als het een plek wordt waar wandelaars even gaan zitten. Het is een soort landmark in het uiterste hoekje van het park, van de stad. Een grenssteen.’

Vlinderhof Burendag

Ex situ, foto Juri Hiensch

Op vrijdag 7 juli is om 14.30u de feestelijke onthulling van het nieuwe kunstwerk met burgemeester Sharon Dijksma.

Over de Dompleinbomen
Over Paul de Kort

Lees hier ook meer over het kunstwerk: Ex Situ In Situ (kunstinopenbareruimte-utrecht.nl)

Vlinderhof Burendag

Ex situ, foto Juri Hiensch

 

6 juni 2023

Vlinderhof Burendag

Dompleinbomen kunstwerk, foto: Henny Smorenburg

Vlinderhof Burendag

Ex situ, foto Juri Hiensch

Vlinderhof Burendag

Ex situ, foto Juri Hiensch

Vlinderhof Burendag

Ex situ, foto Juri Hiensch

Gerelateerde artikelen

Green Flag Award voor de 4e keer

Voor de vierde keer op rij heeft het Máximapark de Green Flag Award behaald. En daar zijn we trots op! Het is een groot compliment aan alle betrokken vrijwilligers in het park, de verschillende partners van het park en de samenwerking met de gemeente.

Japanse Tuin werkzaamheden

Met de bouw van een pagode en de laatste 2 bruggen in Japanse stijl, gaat de Japanse Tuin in het Máximapark weer een nieuwe fase in. De werkzaamheden starten in augustus.

Hovenier Fred Weergang over de Japanse Tuin

Hovenier Fred Weergang over de vernieuwde beplanting van de Japanse Tuin. De Japanse Tuin in de Binnenhof van het Máximapark wordt grondig onder handen genomen. Een gesprek met hovenier Fred Weergang, de bedenker van het nieuwe beplantingsplan.

Welke dieren zie jij in het Máximapark?

Zie jij ook wel eens opvallende dieren in het Máximapark? Help mee om informatie over de dieren en planten in het park te verzamelen en voeg dit toe aan de database van waarneming.nl.

Landschapsbeheerder Hans van Aartrijk

In mei 2024 viert de Vereniging Landschapsbeheer Vleuten-De Meern dat 50 jaar geleden het eerste ei werd gelegd voor de bescherming van landschapselementen.