Natuur & Landschap

In het Máximapark is veel natuur om van te genieten. Je zou het park in twee gebieden kunnen verdelen: de Buitenhof is bossig en wat ruiger dan de Binnenhof, wat meer een gestileerd parkgebied is. Er zijn veel bijzondere plekken, alles bereikbaar via Het Lint; een breed pad dat het park omringt.

Lees meer over de prachtige Lelievijver met haar iconische brug, het trekpontje op Alendorp, de Vikingrijn, de Vlinderhof, de Japanse Tuin, de Pergola, de Taxodiumeilandjes en het Lint.

Vlinderhof

De Vlinderhof is een bijzondere tuin in de Binnenhof van het Máximapark, ontworpen door de befaamde Piet Oudolf, ook wel de Rembrandt van de tuinen. De tuin is een bewonersinitiatief en Oudolf heeft hem in samenspraak met hen ontworpen. De tuin wordt door vrijwilligers beheerd. De Vlinderhof heeft het Máximapark in één klap op de wereldtuinkaart gezet.

Lees hier een korte introductie over het ontstaan van de Vlinderhof.

Lees hier het interview met Marc Kikkert, initiatiefnemer van de Vlinderhof.

Steede Hoge Woerd

Ontdek Steede Hoge Woerd aan de rand van het Máximapark en midden in Leidsche Rijn. Deze locatie van stichting Utrecht Natuurlijk ligt bovenop de oude Vicus, een kampdorp uit de Romeinse tijd, en is onderdeel van het Castellum Hoge Woerd. Loop tussen de dieren in de weiden, wandel met de ezels of ga aan de slag in de tuin. Voor kinderen en volwassenen zijn er het hele jaar door allerlei bijzondere activiteiten. Bezoek de stallen, weides en tuinen. Kinderen kunnen hier heerlijk spelen.

Lees hier meer over Steede Hoge Woerd.

Ga hier naar de website van Steede Hoge Woerd.

Vikingrijn

Een van blikvangers van het Máximapark is de ‘Vikingrijn’, een door bureau West8 ontworpen waterloop in het park.
Wie niet beter weet kan het water midden in de Binnenhof ervaren als een vijver, maar dat is het niet. Het is een opnieuw uitgegraven deel van een oorspronkelijke loop van de Oude Rijn, die hier tot zo’n duizend jaar geleden door het gebied slingerde.
Over de Rijn zijn letterlijk boeken vol geschreven. Ooit liep de rivier van Arnhem via Culemborg, Utrecht, Woerden, Alphen aan den Rijn, naar Leiden om bij Katwijk in de Noordzee te stromen.

Buitenhof

De Buitenhof is een deel van het Maximapark waar de natuur wat meer haar gang kan gaan.

Een relatief rustig en natuurlijk stuk park waar het heerlijk rondstruinen is. In de zomer en herfst graast hier een schaapskudde. Er is een klein parkeerterrein bij het gebouw van Landschapsbeheer Vleuten-De Meern.

Op de Hof ter Weydeweg zie je na het eerste huis aan de linkerkant een weggetje naar links. Daar is de parkeerplaats en de ingang van de Buitenhof. Door de Buitenhof loopt een wandelpad dat via de andere kant ook goed te bereiken is (per fiets of lopend) via Het Lint.

Wist je dat er in 2019 een ree is gespot in de Buitenhof? Lees hier het verhaal.

Binnenhof

De Binnenhof is het hart van het Máximapark en circa 45 hectare groot. Door de Binnenhof slingert de Vikingrijn en er zijn mooie bruggen, vijvers en tuinen te bezichtigen. Er zijn statige lanen met beuken en platanen, en kleine kronkelende stuinpaadjes om te ontdekken!

In de Binnenhof vind je onder andere de Japanse tuin, de Vlinderhof en de Lelievijver.

Lelievijver

De rechthoekige Lelievijver in de Binnenhof is een bijzonder waterelement in het park. De vijver kun je oversteken via een elegante brug met het kenmerkende margrietmotief in de reling.

Naast de vijver ligt een picknickweide. Aan de overkant is het Taxodium eiland, een lommerrijk en bloemrijk bosgebiedje met natuurlijke inhammen waar het goed toeven is voor vogels, libellen, watersalamanders en kikkers.

Japanse Tuin

De Japanse Tuin in de Binnenhof is omringd door heuvels met witte en paarse rododendrons. Die bloeien tussen april en juni. Via het slingerpad kom je bij een verstilde waterpartij met Japanse bomen en struiken. Een serene plek om in alle rust van te genieten!

In de Japanse Tuin staan ook 3 schaaktafels, waar je met eigen schaakstukken, of geleend bij Anafora, een lekker potje kunt schaken in de open lucht. Ook worden op deze plek vaan schaak activiteiten georganiseerd. 

De Japanse Tuin is nog niet af. Het is de bedoeling dat er nog allerlei Japanse elementen worden toegevoegd. Ook zijn er vrijwilligers nodig die de Japanse Tuin willen beheren.

 

Parkpergola

De Parkpergola is een doorzichtige rand van circa 1 kilometer lang en 6 meter hoog.

De pergola is opgebouwd uit betonnen hongingraatelementen en zal in de toekomst grotendeels begroeid zijn met sier- en klimplanten. Er groeit zelfs hop waar de lokale brouwerij Maximus bier mee brouwt!

In de Parkpergola bevinden zich schuilplekken en nestkasten voor bijen, vogels en vleermuizen.

Let goed op de begin en eind elementen van de Parkpergola, hier zie je verschillende dieren op afgebeeld.

 

Dompleinbomen

Oorspronkelijk stonden deze bomen op het Domplein in de binnenstad. Wegens de bouw van de historische attractie DOMunder werden er bomen weggehaald. Op initiatief van de Stichting Vrienden van het Máximapark zijn deze zes monumentale platanen in 2013 verplaatst naar het Máximapark.

Gat van Serton

Een buurtbewoner heeft gestreden voor het behoud van het Gat van Serton. Dit is namelijk een meertje met geschiedenis. Het gat is een oude zandafgraving op het land van de familie Serton. Zo was een kleine plas ontstaan en vroeger leerden kinderen hier zwemmen!

Babybomenbos

Verschillende jaren achter elkaar hebben de Vrienden van het Máximapark babyboomplantdagen georganiseerd.

Ouders konden ter gelegenheid van de geboorte van een kind een boom planten. De opbrengst daarvan kwam ten goede aan de inrichting van het park. Inmiddels zijn alle babyboomplantlocaties gevuld en groeit er een prachtig jong bos dat een bijzondere plek vormt voor veel ouders en kinderen uit de omgeving.

Haarrijnseplas

Aan de noordkant van het Máximapark loop je via een bruggetje, zo naar een zandstrand! Bij de Haarrijnseplas is een lekker zandstrand met speelse duinen en een lig- en speelweide met voorzieningen om te sporten en te spelen.

Om ervoor te zorgen dat kinderen hun ouders niet zo snel kwijtraken en als aanrijdbaken voor hulpdiensten zijn er herkenbare oriëntatiepalen. In het afgeschermde deel van de Haarrijnseplas kun je veilig zwemmen. Bij mooi weer is er toezicht. Het beheer en de strandwachten worden verzorgd door Recreatie Midden-Nederland.  De toegang is gratis.

Het Lint

Het Lint is een brede strook rond het Máximapark van bijna 10 kilometer lang. Via Het Lint zijn alle delen van het park te bereiken.

Het Lint is gedeelde ruimte en dankzij het gladde wegdek geschikt voor zowel wandelaars, fietsers, hardlopers als skaters. Langs Het Lint staan bankjes om even te rusten en te genieten van de omgeving. De margrietjes afgebeeld op Het Lint zijn ter decoratie. Wist je dat langs Castellum Hoge Woerd op Het Lint geen margrietjes maar Romeinse helmpjes zijn afgebeeld.