Veelgestelde vragen
Is het Lint een voetpad of fietspad?
Het Lint rond het Máximapark is gedeelde ruimte. Op het Lint geef je elkaar de ruimte. We vragen alle gebruikers om rekening te houden met elkaar. Snel verkeer houd in als het wat drukker is en bijvoorbeeld wandelaars kijken goed voordat ze oversteken of van 'baan' wisselen. We moeten de ruimte delen en elkaar de ruimte gunnen. Gemotoriseerd vervoer is niet toegestaan.
Waarom is er weinig verlichting in het park?
Het Máximapark is een ecologische zone. Er is maar op enkele plekken verlichting omdat veel dieren, zoals vleermuizen, nachtvlinders en uilen, last hebben van het licht. De verlichting in het park breiden we daarom niet uit. Rondom het Máximapark zijn veilige, goed verlichte fietsroutes. In het Máximapark zelf zijn een aantal paden verlicht, dit zijn (doorsteek)routes waarvoor geen alternatief over een gewoon (fiets)pad is. Bovendien is het veiliger als meer mensen in de rustige uren dezelfde routes gebruiken. We adviseren daarom in het donker gebruik te maken van de routes rondom het park. Het park is tussen zonsopgang en zonsondergang toegankelijk openbaar toegankelijk.
Tot hoe laat mag ik het park bezoeken?
Het park mag bezocht worden van zonsopgang tot zonsondergang. Wel zijn er enkele verlichte paden die gebruikt mogen worden na zonsondergang, dit zijn routes waarvoor geen alternatief over een gewoon fietspad is.
Welke plekken zijn verlicht in het Máximapark?
De Beukenboslaan is verlicht. Twee routes naar Anafora zijn verlicht (de Uilenboslaan van p1 naar Anafora en het pad van de Europaweg via de Hoeklumseboslaan via het pad langs de Viking Rijn naar Anafora). Het Lint aan de noordkant wat een verbindingsweg is voor fietsers tussen Terwijde en Maarssen is verlicht. De fietsbrug langs Desto is verlicht. Het rondje rondom Castellum Hoge Woerd is verlicht. Daarnaast zijn ook enkele kruisingen van het Lint (extra) verlicht.
Meer verlichting in het Máximapark is in het belang van de planten en dieren niet wenselijk.
Mag ik met mijn hond in het park lopen?
Ja, aangelijnd mag je overal met je hond in het park lopen. Honden mogen alleen op de hondenspeelweiden loslopen. Er zijn er zes in het Máximapark. Zorg dat je altijd poepzakjes bij je hebt, zodat je de hondenpoep netjes kunt opruimen op of laat je hond uit op een hondentoilet. Lees hier de regels over honden uitlaten.
Waar zijn de hondenspeelweides?
Er zijn zes hondenspeelweiden in het park waar honden vrij mogen lopen en spelen met andere honden.
* Er is een hondenspeelweide naast de hoofdingang aan de Utrechtseweg.
* Er is een groot veld met speeltoestellen in de Buitenhof.
* Er is een groot veld onder de bomen langs Het Lint ter hoogte van de Tol.
* Er is een veld langs Het Lint aan de kant van Vleuterweide ter hoogte van de Beukenboslaan. Hier is ook een klein strandje en kan de hond in het water.
* Er is een veld langs Het Lint in de hoek bij de Haarrijnseplas, waar honden ook kunnen zwemmen en ze met behulp van rubber matten makkelijk het water in en uit kunnen.
* En er is een klein open veldje aan de noordkant bij Terwijde in de hoek langs Het Lint.
Mag ik met een brommer in het park komen?
Nee, brommers zijn niet welkom in het park. Als Parkorganisatie doen we er alles aan het park voor iedereen veilig te houden. Mocht je onverhoopt iets opmerken waarvan je vindt dat dit niet kan, meld dit dan via de slimmelden app of via de website www.utrecht.slimmelden.nl. Ook kun je een mail sturen naar info@maximapark.nl. We nemen de mededeling zo snel mogelijk in behandeling en houden je op de hoogte.
Mag ik een hangmat of een slackline ophangen in het Máximapark?
Ja, dat mag in bomen in het Máximapark. Maar niet alle bomen zijn geschikt. Help ons de schade aan de bomen te voorkomen. Houdt u aan de spelregels van de gemeente Utrecht
- Het ophangen is toegestaan in alle parken en plantsoenen van de gemeente Utrecht.
- Gebruik alleen bomen die in het gras staan (dus niet boven bijvoorbeeld struiken en beplanting).
- Gebruik alleen bomen met een grove bast van de volgende soorten: eik, populier, iep, linde, wilg en tamme kastanje (let op: dus niet de paardenkastanje).
- Gebruik bomen die een stamdoorsnede hebben van tenminste 30 cm.
- Gebruik bij het ophangen altijd extra boombescherming. Op de website van slackned staat meer informatie over het gebruik van extra boombescherming bij slacklines. Deze boombescherming kunt u ook gebruiken voor hangmatten.
- Gebruik alleen 1 of 2 persoons hangmatten.
- Neem uw eigendommen na afloop weer mee; laat de hangmat of slackline niet in de boom hangen.
Wielrenners gaan vaak erg hard, zijn zij wel welkom op het Lint?
Het Lint is gedeelde ruimte. Alle niet gemotoriseerd verkeer is welkom. Wel is het van belang dat iedereen rekening houdt met elkaar. Dus wielrenners horen bij drukte hun snelheid te beperken. Andere gebruikers kunnen natuurlijk ook opletten door bijvoorbeeld niet zomaar over te steken.
Als Parkorganisatie doen we er alles aan het park voor iedereen veilig te houden. Mocht je onverhoopt iets opmerken waarvan je vindt dat dit niet kan, meld dit dan via de slimmelden app of via de website www.utrecht.slimmelden.nl. Ook kun je een mail sturen naar info@maximapark.nl. We nemen de mededeling zo snel mogelijk in behandeling en houden je op de hoogte.
Mag je picknicken en barbecueën in het Máximapark?
Ja, picknicken en barbecueën (BBQ) in het park mag. In het Máximapark is zelfs een speciaal BBQ-veld. Op het veld tussen de Beukenboslaan en de Vikingrijn liggen speciale BBQ-tegels, ook staat er een barbecue afvalbak. Het liefst kies je deze plaats uit om te barbecueën. Als je toch in een ander deel van het park wilt barbecueën, houd je dan wel aan deze regels: * plaats de BBQ niet rechtstreeks op het gras. * gebruik een BBQ met pootjes, of leg er een steen of plank onder. Zo ontstaan er geen schroeiplekken in het gras. * ruim alles na afloop op. Neem een vuilniszak mee en neem je afval mee naar huis.
Waar kan ik een melding maken van een voorval in het park waarvoor ik niet de politie wil bellen?
Als Parkorganisatie doen we er alles aan het park voor iedereen veilig te houden. Meldingen over de openbare ruimte of verkeerd gebruik kun je het beste melden bij de gemeente via www.utrecht.nl/melding
Wil je iets anders vragen of aan ons laten weten, dan kan dat via info@maximapark.nl. We nemen je vraag zo snel mogelijk in behandeling en houden je op de hoogte.
Zijn er horecagelegenheden in het Máximapark?
Ja, in het Máximapark zijn diverse horecagelegenheden. Kijkt u hiervoor op de pagina www.maximapark.nl/eten-drinken op deze website.
Mag je picknicken en barbecueën in het Máximapark?
Ja, picknicken en barbecueën (BBQ) in het park mag. In het Máximapark is zelfs een speciaal BBQ-veld. Op het veld tussen de Beukenboslaan en de Vikingrijn liggen speciale BBQ-tegels, ook staat er een barbecue afvalbak. Het liefst kies je deze plaats uit om te barbecueën. Als je toch in een ander deel van het park wilt barbecueën, houd je dan wel aan deze regels:
- Plaats de BBQ niet rechtstreeks op het gras.
- Gebruik een BBQ met pootjes, of leg er een steen of plank onder. Zo ontstaan er geen schroeiplekken in het gras.
- Ruim alles na afloop op.
- Neem een vuilniszak mee en neem je afval mee naar huis.
Zijn er kraanwatertappunten in het Máximapark?
In het park zijn drie kraanwatertappunten: 1. Aan het Lint, bij de kruising met de Esdoornlaan 2. Aan het Lint, bij de kruising met het fietspad naar Desto, ter hoogte van de Smalle Themaat 3. In de Bosspeeltuin, Uilenboslaan 2
Mag je met een groepje bootcampen in het Máximapark?
Voor het organiseren van een bootcamp is toestemming niet nodig. Je kan zelf een geschikte locatie vinden in het park, denk hierbij bijvoorbeeld aan het activiteitenterrein en uiteraard het calisthenics bootkamp park. Hou tijdens de bootcamp wel rekening met de omgeving en andere bezoekers. Hiervoor hebben enkele bootcampclubs gezamenlijk enkele gedragsregels opgesteld, lees deze hier.
Mag je varen in het Máximapark?
In het Máximapark mag je met een bootje zonder motor (roeiboot, kano, opblaasbootje) gewoon varen. Houd er wel rekening mee dat je in het Máximapark nergens je boot aan de wal mag aanleggen. Je moet je bootje dus altijd weer direct meenemen
Mag je zwemmen in het Máximapark?
De wateren in het Máximapark zijn geen officiële zwemwateren. Dit betekent dat de waterkwaliteit niet wordt gecontroleerd en dat er geen toezicht op zwemmers is. Wij raden het daarom af in deze wateren te zwemmen. De Haarrijnseplas, gelegen aan de noordkant van het Máximapark, is wel officieel zwemwater. Ook in de plas Strijkviertel, die 2 km ten zuidoosten van het Máximapark ligt, mag je officieel zwemmen.
Mag je picknicken en barbecueën in het Máximapark?
Ja, picknicken en barbecueën (BBQ) in het park mag. In het Máximapark is zelfs een speciaal BBQ-veld. Op het veld tussen de Beukenboslaan en de Vikingrijn liggen speciale BBQ-tegels, ook staat er een barbecue afvalbak. Het liefst kies je deze plaats uit om te barbecueën. Als je toch in een ander deel van het park wilt barbecueën, houd je dan wel aan deze regels:
- Plaats de BBQ niet rechtstreeks op het gras.
- Gebruik een BBQ met pootjes, of leg er een steen of plank onder. Zo ontstaan er geen schroeiplekken in het gras.
- Ruim alles na afloop op.
- Neem een vuilniszak mee en neem je afval mee naar huis.
Mag ik een hangmat of een slackline ophangen in het Máximapark?
Hangmatten of balanceerbanden/koorden(slacklines) mag je in het Máximapark niet aan bomen ophangen. Dit is om te voorkomen dat de bomen beschadigen.
Mag je een evenement in het Máximapark organiseren?
Wil je een evenement in een park organiseren? Neem dan contact met ons op via programmering@maximapark.nl om de mogelijkheden te bespreken. Als je een evenement wilt organiseren met versterkt geluid, voor een groep van meer dan 50 personen en/of met een podium of een tent? Dan heb je in ieder geval een evenementenvergunning nodig. Bij een straatfeest heb je een vergunning nodig voor een groep van méér dan 200 personen.
Mag je een kinderfeestjes organiseren in het Máximapark?
Ja, je kan hier zelf een geschikte locatie voor vinden, zoals het activiteitenterrein. Toestemming voor het organiseren van een kinderfeestje in het Máximapark is niet nodig. Natuurlijk kun je hiervoor ook een leuke route lopen zoals het Uiltjespad.
Worden er rondleidingen gegeven in het Máximapark?
Via de mailbox van het Maximapark ontvangen wij geregeld zeer diverse vragen over rondleidingen en de verschillende mogelijkheden op dit gebied. Wij hebben de verschillende mogelijkheden voor je op een rijtje gezet.
* Rondleidingen door de Vrienden van het Máximapark Vrijwilligers van de Vrienden van het Máximapark leiden je te voet rond in het middengedeelte van het park: de Binnenhof. Het accent ligt op de ontstaansgeschiedenis, het ontwerp en het huidige beheer van het park. Als je het hele park wilt zien, is dit wel mogelijk maar vanwege de grootte van het park is het aan te raden om dit per fiets te doen. Voor meer informatie en aanmelding, stuurt u een e-mail naar: peter.mocking@maximapark.nl
* Rondleidingen door de Vlinderhof Vrijwilligers van de Vlinderhof verzorgen de rondleidingen met aandacht voor het ontstaan van de tuin, de ontwerper Piet Oudolf en het beplantingsplan van de Vlinderhof. Voor meer informatie en aanmelding zie: www.vlinderhof.com/bezoek
* Rondleidingen door Museum Hoge Woerd Wekelijks is er op zaterdag en zondag een vaste rondleiding langs de museumparels van Castellum Hoge Woerd. Daarnaast verzorgt het museum ook rondleidingen op afspraak, buiten de vaste tijden, bijvoorbeeld voor de hele familie of met je collega’s twee verschillende rondleidingen: Schip en inventaris en Wachttoren en limes. Voor meer informatie en aanmelding, zie: www.museumhogewoerd.nl/plan-je-bezoek/rondleidingen
Kan ik op de fiets naar het Máximapark komen?
Het Máximapark is voor fietsers goed te bereiken. Bij alle ingangen van het park staan fietsrekken. In het park zelf mag je fietsen op de fietspaden. Het Lint is gedeelde ruimte waar fietsers ook welkom zijn. Je mag natuurlijk niet fietsen op wandelpaden, struinpaden of op het gras.
Is het Máximapark toegankelijk voor voetgangers?
Het Máximapark is uitermate geschikt om heerlijk te wandelen. Naast Het Lint kunnen voetgangers in het Máximapark ook gebruik maken van de vele verharde voetpaden. Er zijn ook onverharde struinpaden. In het park staan op veel plekken fraaie gewelfde banken om te pauzeren.
Is het Máximapark bereikbaar met het openbaar vervoer?
* Bus: De buslijnen 4, 28 en 127 stoppen dicht bij het park. Vanaf deze haltes loop je in vijf tot tien minuten naar het park.
* Trein: De treinstations Terwijde en Vleuten liggen dicht bij het Máximapark. Vanaf deze stations loop je in ongeveer 15 minuten naar het park. Kijk hier voor de looproute vanaf station Terwijde. Kijk hier voor de looproute vanaf station Vleuten. Station Leidsche Rijn ligt iets verder, namelijk op 35 minuten lopen, bekijk hier de looproute. Op alle drie de stations zijn OV-fietsen te huur.
Is het Máximapark bereikbaar met de auto?
Je kunt gratis parkeren op verschillende parkeerterreinen nabij het park. Het ruime parkeerterrein P1, ligt tegenover de hoofdingang van het Máximapark aan de Utrechtseweg 4 in Vleuten. Op de kaart vind je enkele andere parkeer mogelijkheden. Let op met evenementen kan het druk zijn en adviseren wij om op de fiets te komen. Ook wordt er dan soms een tijdelijk parkeerterrein ingericht. Het park zelf is niet toegankelijk voor auto’s.
Ik wil graag trouwfoto's maken mét onze trouwauto in het Máximapark mag dat?
Een trouwauto kan alleen met een tijdelijke verkeersontheffing Het Lint oprijden. Voor het aanvragen van een tijdelijke verkeersontheffing ga naar: www.utrecht.nl/verkeersontheffing
Het pad van P1 naar Anafora is erg lang, zijn er alternatieven voor mensen die slecht ter been zijn?
Parkrestaurant Anafora verzorgt voor mensen die slecht ter been zijn of voor het vervoer van een groep tijdens een speciale gelegenheid, zoals een (trouw)feest, een eigen vervoerservice, via de ‘Park & Ride’ Club Car. Voor informatie en reserveren kun je contact opnemen met het Parkrestaurant via telefoon: 030 6771005 of via e-mailadres: welkom@anafora.nl