Cultuur & Historie

7 november 2020

Het Máximapark ligt midden in Leidsche Rijn. Dat gebied heeft een duizenden jaren oude historie. Dwars door Leidsche Rijn loopt namelijk De Limes: een belangrijke route van de Romeinen. Er zijn veel overblijfselen uit die tijd gevonden. Op veel plekken kun je daar nu nog wat van terugzien.

Vandaag de dag vind je in het park culturele hoogtepunten. Werken van lokale kunstenaars en een prachtig theater met in hun programmering ook veel ruimte voor lokale artiesten. En natuurlijk vind je verwijzingen naar de naam van het park met een Koningsboom en het Bankje van Máxima.

Museum Hoge Woerd

16 september 2021

Wie niet met archeologie bekend is moet even zijn of haar best doen om erin te komen. Maar in het museum in Castellum Hoge Woerd in het Máximapark weten ze alles uit te kast te trekken om de oude vondsten tot de verbeelding te laten spreken.

Lees hier meer over het archeologisch museum Hoge Woerd.

Museum Hoge Woerd Propeller uit WO II

Castellum Hoge Woerd

Op de plek waar de Romeinen ooit De Limes bewaakten vanuit een fort, staat nu een moderne versie van het fort: Castellum Hoge Woerd. Hier vind je een museum, theater, restaurant, stallen en een stadstuin.

Op de plek waar zo’n 2000 jaar geleden een Romeins fort stond, is het nieuwe Castellum gebouwd. De locatie is precies die van het oorspronkelijke fort, de wallen zijn net zo hoog en de omtrek is even groot. 

In het museum kun je de De Meern 1 zien, het meest compleet bewaarde Romeinse rivierschip dat in Noordwest-Europa is gevonden! Het schip is gevonden bij de bouw van Leidsche Rijn. Behalve het schip met inventaris zijn nog veel meer van de unieke archeologische vondsten uit Leidsche Rijn te zien.

Toegang tot Castellum is gratis. Plan je bezoek op: www.castellumhogewoerd.nl.

Romeinse wachttoren

In de boomgaard van Castellum Hoge Woerd staat deze bijzondere replica van een Romeinse wachttoren. De torens hebben er op deze manier uitgezien toen ze ooit langs de Limes stonden, de toenmalige grens van het Romeinse rijk.

Ook al kun je de wachttoren niet beklimmen, een bezoekje is toch de moeite waard. De toren staat in een perenboomgaard en vlakbij de locatie waar ook een Romeins badhuis is gevonden.

Bankje van Máxima

1 februari 2021

Toen Koningin Máxima op 5 juli 2013 het Máximapark officieel opende, fietste zij samen met de burgemeester een rondje door ons mooie park en onthulde zij dit bankje dat daar ter ere van haar is geplaatst.

Lees meer over het bankje van koningin Máxima

Jeremiebrug

24 juni 2021

Midden in het Máximapark in de Alendorperweg ligt een romantische gele gietijzeren hefbrug, alsof die daar al eeuwen ligt. Maar dat is pas het geval sinds 2015. De zeer karakteristieke brug heeft een interessante geschiedenis.

Lees hier het verhaal over de Jeremiebrug.

Wood Chapel

5 januari 2022

De Wood Chapel is een kunstwerk van de Nederlandse kunstenaar van Britse komaf, William Speakman. Het is gebaseerd op het principe van een houtopslagplaats, een plek waar hout wordt gedroogd om later te verwerken. Het open houten bouwwerk doet denken aan een Amerikaanse boerenschuur, maar vooral door de schilderingen aan de binnenkant ook aan een Oriëntaalse kapel of pagode.

Lees verder

Observatorium

14 juli 2021

Het Observatorium van Lucas Lenglet maakt een eindeloze wandeling mogelijk. Tijdens deze wandeling verandert de locatie van de bezoeker hemelsbreed gezien nauwelijks: het pad leidt door een toren van vijftien meter hoogte, tot boven de bomen. Bovenop heb je uitzicht op heel Leidsche Rijn, zelfs tot aan de Domtoren in de binnenstad van Utrecht. De toren staat naast De Bosspeeltuin.

Lees hier het verhaal over het Observatorium en het interview met de kunstenaar Lucas Lenglet.

De Samenloop

De Samenloop is een ontmoetingsplek in het zuidelijk deel van De Binnenhof. Hier komen paden en mensen bijeen. Op termijn is De samenloop een open plek in het parkbos. Het bos rondom de Samenloop bestaat uit 25.00 bomen die door vrijwilligers zijn gepland.

De ontwerper van dit landschapskunstwerk is Paul de Kort uit De Meern. De Kort realiseerde landschapskunstwerken in heel Nederland, en met de Samenloop dus ook in zijn eigen woonplaats. 

Het project “De Samenloop” is een initiatief van de Lionsclub Vleuten De Meern die samen met de landschapsarchitect Adriaan Geuze, de gemeente Utrecht en De Vrienden het project in 2012 bedachten. Het ontwerp en de locatie van “De Samenloop” heeft een duurzaam karakter, ook met de keuze van de materialen en de opbouw van het ontwerp is rekening gehouden met het duurzame karakter. 

Meer weten over het werk van landschapskunstenaar Paul de Kort surf dan naar www.pauldekort.nl

Barricade

Het werk Barricade is een ‘monument voor de democratie’, een ode aan degenen die, waar ook ter wereld, in opstand kwamen tegen onrecht en onderdrukking.

Het kunstwerk van Fernando Sánchez Castillo refereert aan verzetshaarden en bloedige strijd, maar ook aan traditionele monumenten waarin macht en triomf verheerlijkt worden – zoals ruiterstandbeelden of obelisken.

Barricade is gemodelleerd naar studentenopstanden uit 1968 zoals in Parijs en Turijn en vormt in het park ook een daadwerkelijke barricade op de voornaamste doorgangsweg (de Beukenboslaan). Het werk is opgebouwd uit een Citroën 2CV, een Fiat 500, een Vespa scooter, autobanden, vlaggen, stenen en stukken hout – alles in brons gegoten. Door een speciale bewerking van het brons lijken sommige objecten levensecht.

Dit kunstwerk is onderdeel van Zingende Beelden, een theatrale wandelroute langskunstwerken in het Máximapark. 

Beeld van Rob Voerman

Rob Voerman ontwierp voor het Beeldenpark Leidsche Rijn een autonoom bouwwerk, dat het midden houdt tussen een lichtbaken en een moderne ruïne. Het werk oogt evenzo archaïsch als futuristisch, en door het gebruik van glas-in-lood (of eigenlijk staal), waardoor het ’s avonds licht geeft, roept het ook religieuze associaties op. Het idee voor het werk ontstond toen Voerman een foto van een afgebrande kerk in Kroatië in een krant zag. Het beeld lijkt verleden en toekomst te verbinden: groei, bloei en verval worden erin gesymboliseerd.

Dit kunstwerk is onderdeel van Zingende Beelden, een theatrale wandelroute langskunstwerken in het Máximapark. 

Anonieme Monumenten

Het kunstwerk ‘anonieme monumenten’ in de Binnenhof (nabij Anafora) verwijst naar de zoektocht van Daniel 25 naar de restanten van een verloren gegane menselijke wereld. 

Daniel is een personage uit de roman Mogelijkheid van een Eiland van Michel Houellebecq

Het idee voor zijn werk baseerde hij op een eeuwenoude begraafplaats in zijn woonplaats Bazel. Hij stelde zich een ondergronds labyrint voor, dat zou ontstaan als de ruimtes onder de grafstenen met elkaar verbonden zouden worden. De monumenten zouden overblijfselen uit het verleden kunnen zijn, maar dat verleden zou zich eveneens in de toekomst kunnen bevinden.

Dit kunstwerk is onderdeel van Zingende Beelden, een theatrale wandelroute langskunstwerken in het Máximapark. 

Rituele Depositie

Het kunstwerk ‘Rituele depositie’ van kunstenaar Mathilde ter Heijne bestaat uit vijftien kokers. Deze staan aan het slingerpad ten oosten van de Uilenboslaan, die loopt van de hoofdingang naar restaurant Anafora.

Lees meer over ‘Rituele depositie’

Lees het interview met kunstenaar Mathilde ter Heijne

Koningsboom

Bij elke troonswisseling wordt in veel plaatsen een Koningsboom geplant. Deze bomen zijn goed herkenbaar door een sierhek dat om de boom staat. Bij de kroning van Willem Alexander in 2013 is deze Koningsboom, een rode beuk, geplant. Het sierhek is gemaakt door Margot Bergman.

Het planten van een Koningsboom is een traditie sinds het ontstaan van het Nederlands Koningshuis. Bij een troonswisseling wordt een zogenoemde Koningslinde geplant, meestal met een mooi sierhek eromheen. Je vindt Koningsbomen in tal van gemeenten, ook ter herinnering aan het begin van het koningschap van de koninginnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix.

Zingende Beelden 2022

Podium Hoge Woerd

Podium Hoge Woerd is het theater in Castellum Hoge Woerd. Het presenteert jaarlijks ongeveer 100 voorstellingen.

De voorstellingen bestaan uit cabaret en kleinkunst, familie- en jeugdvoorstellingen, theater, dans, muziek en muziektheater. In de zomer is er een buitenprogramma, waarbij we in het bijzonder de Lazy Sunday Afternoon-middagen aanraden!

Podium Hoge Woerd is een initiatief van Theater Kikker in Utrecht.

Bekijk het programma op: www.podiumhogewoerd.nl

 

Zingende Beelden

17 mei 2022

 

‘Zingende Beelden’, georganiseerd door Cultuur19, bestaat uit prachtige dansvoorstellingen bij zes kunstwerken in het Máximapark. Als publiek wandel je onder begeleiding van een publiekbegeleider langs twee mogelijke wandelroutes van elk een uur langs de verschillende dansoptredens. Gratis (met mogelijkheid voor donatie na afloop) en toegankelijk voor elke leeftijd.

Zingende Beelden 2022
fotograaf Loek Hennipman danser Afra Ernst

Zingende Beelden 2022