IVN start met natuurwandelingen in Máximapark

door | 24 maart 2024

Er is een nieuwe wandelroute door de Buitenhof in de maak, samengesteld door leden van het IVN (afdeling Vecht- en Plassengebied). Zij doen zit op verzoek van de Vereniging Landschapsbeheer Vleuten-De Meern, die haar onderkomen heeft in de Buitenhof en in mei 2024 haar 50-jarig bestaan viert. Het idee is om het werk dat de vrijwilligers daar aan het beheer verrichten te vieren en voor het voetlicht te brengen. Jan van Schooten, een van de samenstellers van de wandeling, vertelt.

Jan van Schooten van het IVN

De wandelroute, die bijna klaar is en in mei officieel wordt gelanceerd, start bij het onderkomen van de Vereniging Landschapsbeheer in de Buitenhof, waar wekelijks een zo’n 25 vrijwilligers de natuur in de Buitenhof te begeleiden. Dit deel van het Máximapark is veel ongerepter dan de Binnenhof waar de meeste ‘natuur’ is aangelegd in perken. De beheergroep van de Buitenhof probeert wat er vanzelf groeit een beetje in banen te leiden. Te stimuleren wat er aan mooie en bijzondere groei en bloei opkomt, en in toom te houden wat er woekert.

Van Schooten is een van de samenstellers van de wandelroute. Hij is Vleutenaar en actief lid van het IVN Vecht en Plassengebied. Het IVN – de letters staan voor Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid – organiseert projecten, campagnes en initiatieven om mensen dichter bij de natuur te brengen. IVN Vecht en Plassengebied houdt zich bezig met de ecologische inrichting van Utrecht. De stad Utrecht valt hier ook onder, maar ook het buitengebied langs de Vecht bij Maarssen en Breukelen.

Van Schooten: ‘Het deel van het Máximapark dat nu de Buitenhof heet was tot 25 jaar geleden het tuinbouwgebied van de gemeente Vleuten. De kassentuinbouw ontstond hier rond 1900 toen een tuinder uit het Westland naar Vleuten kwam. Hier loopt de watergang Wetering waarlangs jarenlang de oogst naar de veiling in Utrecht werd gevaren. Sinds Leidsche Rijn hier gekomen is zijn de kassen weg en is er op initiatief van de Vereniging Landschapsbeheer Vleuten-De Meern een natuurgebied ontstaan: de Buitenhof. Dit is het meest natuurlijke deel van het Máximapark.’

Vlinderhof Burendag

Jan van Schooten van het IVN

‘Er moet ontzettend veel werk verzet worden om die natuur in stand te houden’, vervolgt Van Schooten. ‘Veel mensen weten dat niet en de Vereniging Landschapsbeheer Vleuten-De Meern wil dat graag laten zien met een wandeling. De wandeling is 2,5 km lang. Er is van alles bijzonders te zien. Er groeien wilde orchideeën, diverse bijzondere bomen en struiken, zoals de gagel waarvan het blad bij kneuzing een geur afgeeft die vroeger gebruikt werd bij de bereiding van bier. De Gelderse roos trekt insecten aan en leidt die naar de kleine bloemen in de buurt. Er zijn veel voorjaarsbloeiers zoals sneeuwklokjes, grasklokje en winterakonieten. Er zijn windsingels met bomen, dat zijn dijken met bomen die als functie heeft een oostelijke en noordenwinden te hinderen. Er is een ooievaarsnest, dat dit jaar al bewoond is door twee ooievaars die aan het paren zijn. Er leven fazanten en rietzangers. Er is een boomgaard van walnotenbonen met verschillende variëteiten walnoten. En nog veel en veel meer.’

Over het IVN: dat bestaat sinds 1960 en het heeft anno 2024 een landelijk kantoor met professionals, 160 lokale verenigingen, zo’n 27 duizend leden waarvan velen actieve vrijwilligers. Zij hebben als doel om geïnteresseerden meer bekend maken met de natuur. Zij weten jaarlijks ongeveer 500 duizend mensen de natuur te laten beleven. De afgelopen jaren hebben ze meer dan 400 fiets– en wandelroutes ontwikkeld, variërend van lange tochten tot korte ommetjes. In en om de stad Utrecht zijn dat de Drie-Parkenwandeling Utrecht-Noordoost bij Voordorp, Natuurpark Bloeyendael, en Amelisweerd. En sinds een tijdje is er ook een werkgroep Máximapark, die begonnen is met een moestuincursus in samenwerking met Utrecht Natuurlijk en een eerste e-wandeling in de Buitenhof.

Van Schooten: ‘Tot nu toe waren we als IVN nog niet actief in het Máximapark, omdat we dachten: Je hebt er al de Vrienden van het Máximapark, de vrijwilligers van de Vlinderhof en die van de Japanse Tuin. Maar als IVN hebben wij toch echt iets toe te voegen. Onze werkgroep heeft al een keer een wandeling georganiseerd en daar kwamen 200 mensen op af, veel meer dan we gewend zijn. We hebben ook een keer een wandeling gedaan met als thema de paddenstoel. En we hebben al vier lezingen gehouden over de natuur. En nu beginnen we met de eerste IVN-wandeling in de Buitenhof, voor mij het mooiste stuk van het Máximapark. Als je me vraagt wat een goeie toevoeging zou zijn aan het park? Nog meer wandelingen van het IVN!’

Tekst en foto: Lucie Th. Vermij

De wandelroute die ter ere van het 50 jarig bestaan van Landschapsbeheer wordt gemaakt is nog niet gereed. Zodra deze beschikbaar is laten we dat uiteraard ook op de website van het Máximapark (en bij dit verhaal) weten.

Vlinderhof Burendag

Buitenhofroute

Gerelateerde artikelen

Hovenier Fred Weergang over de Japanse Tuin

Hovenier Fred Weergang over de vernieuwde beplanting van de Japanse Tuin. De Japanse Tuin in de Binnenhof van het Máximapark wordt grondig onder handen genomen. Een gesprek met hovenier Fred Weergang, de bedenker van het nieuwe beplantingsplan.

Welke dieren zie jij in het Máximapark?

Zie jij ook wel eens opvallende dieren in het Máximapark? Help mee om informatie over de dieren en planten in het park te verzamelen en voeg dit toe aan de database van waarneming.nl.

Landschapsbeheerder Hans van Aartrijk

In mei 2024 viert de Vereniging Landschapsbeheer Vleuten-De Meern dat 50 jaar geleden het eerste ei werd gelegd voor de bescherming van landschapselementen.

Een wijngaard in het Máximapark

Voorjaar 2023 is in het Máximapark de Druivengaard geopend. Je vindt hem bij de sportvelden van VV De Meern. Peter Groeneveld, initiatiefnemer en voorzitter van Stichting Stadswijngaard Utrecht, vertelt.

Krasse Knar Henk Veldhuizen

Elke donderdagochtend kom je in het park een stuk of vijftien ‘krasse knarren’ tegen, die als vrijwilliger in het Máximapark werken om het park nóg mooier te maken. Henk Veldhuizen is er vanaf het begin bij en hij is de oudste van de groep.