Verhalen

Het Máximapark heeft een rijke historie, met naast de geschiedenis ook veel mooie en persoonlijke verhalen. Heb jij ook een mooi verhaal of ken jij iemand met een mooi verhaal laat ons dit dan weten via info@maximapark.nl en wie weet staat dat verhaal binnenkort op deze pagina.

De groei van de Vikingrijn

Een van blikvangers van het Máximapark is de ‘Vikingrijn’, een door bureau West8 ontworpen waterloop in het park. Wie niet beter weet kan het water midden in de Binnenhof ervaren als een vijver, maar dat is het niet. Het is een opnieuw uitgegraven deel van een oorspronkelijke loop van de Oude Rijn, die hier tot zo’n duizend jaar geleden door het gebied slingerde.

Lees hier het hele verhaal over de Vikingrijn.

De uitkijktoren Het Observatorium

Wie vaker door het Maximapark loopt is ongetwijfeld bekend met de prachtige stalen uitkijktoren naast de Bosspeeltuin, en laat zich elke keer weer verlokken tot een ontspannen wandeling naar boven om te genieten van de uitzichten. In 2009 verkozen de inwoners van de splinternieuwe wijk Leidsche Rijn dit kunstwerk en in  2013 werd het opgeleverd.

Lees hier het hele verhaal over het Observatorium en het interview met de kunstenaar Lucas Lenglet.

 

Jeremiebrug

Midden in het Máximapark in de Alendorperweg ligt een romantische gele gietijzeren hefbrug, alsof die daar al eeuwen ligt. Maar dat is pas het geval sinds 2015. De zeer karakteristieke brug heeft een interessante geschiedenis.

Lees hier het hele verhaal over de Jeremiebrug in de Alendorperweg.

Ree gespot

Tabe Tietema wist niet wat hij zag zomer 2019 in de Buitenhof van het Máximapark toen hij tijdens het werken daar een wilde ree zag. Tabe is vrijwilliger voor Vereniging Landschapsbeheer Vleuten-De Meern.

Lees hier het hele interview met Tabe.

Twee mooie oude bomen

Twee oude grote groene Essen staan in de buurt van Anafora. Hoe kan dat, zo midden in het ‘jonge’ Máximapark? We spraken Jaap Gondelach bij deze prachtige exemplaren. In de zestiger jaren plantte hij ze. Parkarchitect Adriaan Geuze vond ze ook erg mooi en ze staan er nog steeds.

Lees hier het hele interview met Jaap Gondelach.

 

De ontwerper en het ontwerp

Het zwierige Máximapark is ontworpen door Adriaan Geuze, landschapsarchitect met een grote reputatie op het gebied van stedenbouw en landschapsarchitectuur. Faam verwierf hij met onder meer het Centraal Station in Rotterdam, de wijk Borneo-Sporenburg in Amsterdam, Governors Island in New York, Toronto Central Waterfront en de Jubilee Gardens in Londen. Én het prachtige Máximapark, dat zowel levendig als rustgevend is.

Lees hier het verhaal over de ontwerper en het ontwerp.

 

Kinderopvang De Boerderij

Wie in het Máximapark in De Buitenhof over het Lint wandelt of fietst passeert op enig moment een paradijselijk plekje: Kinderopvang de Boerderij. Het is het bedrijf van moeder en dochter Anita Steenbakker en Edith van Dijk. Binnenkort vieren ze hun 25-jarig bestaan.

Lees hier het hele interview met Anita en Edith.

 

Kinderdagverblijf De Boerderij
Politie

De politie en het Máximapark

Wijkagent Jan-Michiel Quak:
‘Het Máximapark is gewoon een leuk veilig park. Utrecht mag er trots op zijn’

Jan-Michiel Quak is jeugdwijkagent in Utrecht West (Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern) en als zodanig betrokken bij het Máximapark. De politie ervaart niet veel overlast in het park.
‘Het is logisch dat jongeren naar het park komen: zij zoeken plekjes om samen te zijn.

’s Nachts zitten er her en der wel plukjes jeugd. Die drinken wat en draaien wat muziek. Dat vind ik geen probleem zolang ze de troep maar opruimen.’

Lees hier het hele interview met de wijkagent

Jouw verhaal ook hier?

Heb jij ook een mooi verhaal te vertellen over een stukje van het Máximapark? Stuur ons een mailtje met een korte samenvatting van het verhaal en wie weet staat je verhaal binnenkort hier op de site van het Máximapark!

Politie

Jacqueline Hoekstra. Ecoloog in het Parkberaad

18 april 2023

Nieuw in de Parkorganisatie: ecoloog Jacqueline Hoekstra. Zij is sinds twee jaar als vrijwilliger verbonden aan de Vereniging Landschapsbeheer Vleuten-De Meern, die opereert vanuit De Buitenhof in het noordelijke, ruigere deel van het Máximapark. De portefeuille Groenbeheer vult Jacqueline Hoekstra in samen met de gebiedsmanager, Natalie Specken van de gemeente.

Wie is Jacqueline Hoekstra?
Wat is het verschil tussen jullie en de stadsecologen?
Inbreng als ecoloog bij de Parkorganisatie.

Lees hier het hele interview met Jacqueline Hoekstra