Het Máximapark is geen plek voor vuurwerk

door | 18 januari 2022

Een door de provincie Utrecht verleende vergunning voor een vuurwerkshow in het Máximapark zorgde onlangs voor grote onrust. Maar daar heeft burgemeester Sharon Dijksma alsnog een stokje voor gestoken. 

Gelukkig trokken oplettende omwonenden van het park aan de bel vanwege de aankondiging van een vergunning voor een vuurwerkshow die gepland stond in maart. Burgemeester Dijksma heeft er alsnog voor gezorgd dat de vuurwerkshow niet door gaat.

Het Máximapark is nooit een plek voor vuurwerk

Het Máximapark is een ecologische zone. Er leven veel dieren in het park en vanaf maart begint het broedseizoen. Ook is het park sinds 2019 rond de jaarwisseling aangewezen als vuurwerkvrije zone. 

We willen voorkomen dat dit nog eens gebeurt, dat de provincie toestemming verleent voor een vergunning voor vuurwerk in het Máximapark. Mooiste zou zijn als het Máximapark gedurende het hele jaar een vuurwerkvrijezone is. En dit ook bij de Provincie bekend is. In het Máximapark hoort geen vuurwerk thuis. In het Parkberaad werken vrijwilligers en de gemeente samen. We gaan samen bekijken hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen.

 

Hoe zit dat dan met die vergunning?

De beleidsregels rondom vuurwerk zijn ingewikkeld, omdat de provincie Utrecht het bevoegde gezag is en dus ook een vergunning kan verlenen. Het bedrijf had ook bij de provincie de vergunning aangevraagd en gekregen.

De provincie heeft wel advies gevraagd bij de gemeente maar niet binnen de termijn een advies ontvangen en is er dus vanuit gegaan dat er geen bezwaar was. Parallel daaraan kan de gemeente wel zelfstandig zeggen dat ze geen toestemming geven voor een vuurwerkshow in de stad. En die toestemming krijgt het bedrijf dus ook niet. De vergunningaanvraag is inmiddels ingetrokken.

 

 

alternatieve locatie

Het Máximapark is een vruurwerkvrije zone

Gerelateerde artikelen

Welke dieren zie jij in het Máximapark?

Zie jij ook wel eens opvallende dieren in het Máximapark? Help mee om informatie over de dieren en planten in het park te verzamelen en voeg dit toe aan de database van waarneming.nl.

Landschapsbeheerder Hans van Aartrijk

In mei 2024 viert de Vereniging Landschapsbeheer Vleuten-De Meern dat 50 jaar geleden het eerste ei werd gelegd voor de bescherming van landschapselementen.

Een wijngaard in het Máximapark

Voorjaar 2023 is in het Máximapark de Druivengaard geopend. Je vindt hem bij de sportvelden van VV De Meern. Peter Groeneveld, initiatiefnemer en voorzitter van Stichting Stadswijngaard Utrecht, vertelt.

Krasse Knar Henk Veldhuizen

Elke donderdagochtend kom je in het park een stuk of vijftien ‘krasse knarren’ tegen, die als vrijwilliger in het Máximapark werken om het park nóg mooier te maken. Henk Veldhuizen is er vanaf het begin bij en hij is de oudste van de groep.