Spandoekframe in Máximapark bevrijd van bijenzwerm

door | 20 juli 2021

Zondagavond 18 juli 2021 werden voorbijgangers in het Máximapark aan Het Lint (nabij sportcentrum Desto) verrast door een bijenzwerm die in de stalen omlijsting van een spandoek hing. Imker Harry Zomer uit De Meern haalde ze op. Hij huisvest en verzorgt ze nu.

Zo’n bijenzwerm is op zich niet zo bijzonder, vertelt imker Harry Zomer. Het komt regelmatig voor dat een zwerm bijen vertrekt en elders neerstrijkt. Wel bijzonder is dat ze aan zo’n metalen frame van een spandoek gaan hangen, vertelt Zomer.

Er komen volgens Harry wel meer van die zwermen voor in het Máximapark, maar normaal zie je ze niet, ze hangen meestal in struiken of bomen. Hij haalt wel zo’n tien keer per jaar een zwerm bijen op, vertelt hij.  

Waar deze zwerm vandaan komt? Hij heeft geen idee. Hun vorige behuizing kan op 500 meter afstand zijn, of 1,5 km, of 8 km. In de Vlinderhof in het Máximapark is in elk geval een bijenstal met meerdere volken. Maar degene bij wie zo’n zwerm vertrekt, merkt dat volgens hem meestal niet eens. En mist ze ook niet. In een groot volk zitten 60.000 tot 80.000 bijen. Dit is een kleine zwerm van 4.000 à 5.000 bijen.

Wat kan de reden zijn dat de bijenzwerm uit de oorspronkelijke behuizing vertrekt? Harry: ‘Zo’n zwerm gaat mee met de koningin. Zij bepaalt wanneer een zwerm vertrekt.  Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer er in een volk een nieuwe koningin wordt geboren. Zijn er twee koninginnen, dan is er één teveel en vertrekt er één, met een deel van het volk. Meestal gaan ze dan eerst ergens aan een boomtak hangen. Een paar verkenners gaan er op uit om te kijken waar de bouw van een nieuwe behuizing mogelijk is.’

Zondagavond heeft hij deze zwerm opgehaald. Harry: ‘Dat was nog een heel gedoe. Ze hingen aan die pijp en ze klitten allemaal aan elkaar. Normaal kun je ze uit een boom schudden, maar nu moest hij ze met een veer in de korf proberen te vegen. ‘Als de koningin eenmaal in de korf zit dan volgt de rest vanzelf.’

Maandagavond verplaatst hij ze in een zesraams kastje. ‘Daar passen ze goed in. Het is waarschijnlijk dat ze daar dan blijven, aldus Harry. ‘We zullen ze wel een beetje moeten bijvoeren om de winter door te komen. Oogsten wordt pas volgend jaar. Als ik ze niet gered had hadden ze het waarschijnlijk niet overleefd. Ze moeten nog beginnen met het bouwen van honingraten, en de bloei is bijna voorbij.’

Harry Zomer imkert al zijn hele leven, hij werd opgeleid door zijn vader die op zijn 18e al imker werd. Zijn honing verkoopt hij onder meer bij Plattelandswinkel en Fruitbedrijf Goes aan de Groenedijk. De oogst kan per jaar nogal wisselen. Vorig jaar oogstte hij 600 kilo fruithoning en 1000 kilo zomerhoning. Dit jaar slechts 100 kilo fruithoning – de zomerhoning moet nog geoogst worden. ‘2021 had een slecht voorjaar. Appelbloesem Heeft nectar bij 14 graden, maar het werd maar geen 14 graden.’

Tekst: Lucie Th. Vermij

Imker Harry Zomer neemt de bijen in de korf mee naar een permanent onderkomen.

Het jonge bijenvolk dat aan het metalen frame zat.

Met een vogel veer ‘schept’ Harry Zomer de bijen in de korf.

Gerelateerde artikelen

Japanse Tuin werkzaamheden

Met de bouw van een pagode en de laatste 2 bruggen in Japanse stijl, gaat de Japanse Tuin in het Máximapark weer een nieuwe fase in. De werkzaamheden starten in augustus.

Hovenier Fred Weergang over de Japanse Tuin

Hovenier Fred Weergang over de vernieuwde beplanting van de Japanse Tuin. De Japanse Tuin in de Binnenhof van het Máximapark wordt grondig onder handen genomen. Een gesprek met hovenier Fred Weergang, de bedenker van het nieuwe beplantingsplan.

Welke dieren zie jij in het Máximapark?

Zie jij ook wel eens opvallende dieren in het Máximapark? Help mee om informatie over de dieren en planten in het park te verzamelen en voeg dit toe aan de database van waarneming.nl.

Landschapsbeheerder Hans van Aartrijk

In mei 2024 viert de Vereniging Landschapsbeheer Vleuten-De Meern dat 50 jaar geleden het eerste ei werd gelegd voor de bescherming van landschapselementen.