Het kunstwerk ‘Rituele Depositie’

26 februari 2022

Het kunstwerk ‘Rituele depositie’ in het Máximapark van kunstenares Mathilde ter Heijne bestaat uit vijftien kokers. Deze staan aan het slingerpad ten oosten van de Uilenboslaan, die loopt van de hoofdingang naar restaurant Anafora.

Voorbijgangers kunnen van bovenaf in de kokers kijken. Zij zien dan in een verlichte ruimte onder de grond voorwerpen die afkomstig zijn van buurtbewoners . Zij hebben in 2008/2009 na een oproep door de kunstenaar voor hen betekenisvolle voorwerpen afgestaan, en daar hun verhaal bij verteld. Het werk is geïnspireerd door archeologische vondsten, zoals die ook in Leidsche Rijn zijn gedaan.

 

 

Rituele Depositie langs slingerpad

Mathilde ter Heijne is een Nederlandse kunstenares, die  tegenwoordig in Berlijn woont. Zij maakt conceptueel werk: vooral installaties, performances en films.  Zij is geinteresseerd in de rituelen die samengaan met het bewaren van zaken voor het nageslacht. Hoe bewaren beschavingen waardevolle dingen uit het verleden en hoe geven ze betekenis aan een plek? Vanuit die interesse heeft zij omwonenden van het park gevraagd een persoonlijk voorwerp ter beschikking te stellen. Een aantal van deze voorwerpen is in brons gegoten en in ondergrondse vitrines geplaatst. Door de kokers zijn de begraven voorwerpen te zien, door een dikke, glazen plaat heen.

Helaas heeft het kunstwerk een aantal malen te lijden gehad van vandalisme. Meerdere keren is het glas boven in de kokers kapot gemaakt. Toen dat een aantal jaar geleden gebeurde is het glas vervangen, maar vorig jaar is het opnieuw gebeurd. Sindsdien bekijkt de gemeente of dit op een andere manier opgelost kan worden. Er worden tests gedaan met verschillende soorten glas die meer vandalisme-bestendig zijn.

Rituele Depositie

Het lijkt van belang dat er meer uitleg bij het kunstwerk komt, want voorbijgangers weten vaak niet waar ze naar kijken, terwijl er aan de spullen die in de kokers liggen bijzondere en persoonlijke verhalen hangen. De audio-verhalen van bewoners die aan het kunstwerk hebben meegewerkt, zijn tot nu toe te beluisteren op de site van ‘Zingende Beelden’.

‘Rituele Depositie’ is te vinden op het slingerpad links van de Uilenboslaan als je loopt van de hoofdingang naar restaurant Anafora.

Tekst: Lucie Th. Vermij

De persoonlijke verhalen van wijkbewoners zijn hier te luisteren:
www.zingendebeelden.nl/kunstwerk/rituele-depositie-mathilde-ter-heijne
Meer informatie over dit werk en andere kunst in de openbare ruimte in Utrecht lees je op: Mathilde ter Heijne Rituele depositie (2009) op www.kunstinopenbareruimte-utrecht.nl

Lees het interview met kunstenaar Mathilde ter Heijne.