Zingende Beelden

17 mei 2022

In the spotlights….
‘Zingende Beelden’ op 22 mei a.s. in het Máximapark!

‘Zingende Beelden’, georganiseerd door Cultuur19, bestaat uit prachtige dansvoorstellingen bij zes kunstwerken in het Máximapark. Als publiek wandel je onder begeleiding van een publiekbegeleider langs twee mogelijke wandelroutes van elk een uur langs de verschillende dansoptredens. Gratis (met mogelijkheid voor donatie na afloop) en toegankelijk voor elke leeftijd.

Zingende Beelden 2022

Zingende Beelden 2022
fotograaf Loek Hennipman danser Afra Ernst

 

 

Claudia van Swelm, verantwoordelijk voor de communicatie van ‘Zingende Beelden’, vertelt mij vol vuur waarom zij zo enthousiast is over ‘Zingende Beelden’. “Het is echt magisch mooi: de combinatie van dans, buiten zijn, de kunstwerken, het groen van het park, je hart wordt geraakt. Als eerste kennismaking met het Máximapark is het een indruk van het park die je nooit meer vergeet. Voor bekenden van het Máximapark zorgt ‘Zingende Beelden’ voor een nieuw perspectief, een verfrissende blik op het park, mensen worden verrast. Dat is ook ons doel: om de kunstwerken in een ander daglicht te zetten, om het publiek de kracht van schoonheid te laten ervaren, iets moois in je eigen omgeving te zien, de kunst om de hoek”.

Claudia van Swelm

Claudia van Swelm

 

“Bijzonder is ook de combinatie van professionele dansers met amateurs in ‘Zingende Beelden’”, vertelt Claudia verder. “Amateur dansers, leerlingen van het Amadeus College in Leidsche Rijn en wijkbewoners, zijn gecoacht door professionals. Daarnaast zijn er ook voorstellingen van alleen professionals.
Deze kruisbestuiving tussen amateurs en professionals is heel waardevol; het biedt jongeren de kans om hun talenten te ontwikkelen, aan hun zelfvertrouwen te bouwen en ervaring op te doen hoe het is om op een podium op te treden. Voor kunstenaars van buitenaf biedt de samenwerking met jonge en oudere wijkbewoners een bredere blik van buitenaf en een kennismaking met het Máximapark.”

De dansers, zowel amateur als professional, zijn vrij in het bedenken van hun uitvoering bij de kunstwerken. Cultuur19, die ‘Zingende Beelden’ organiseert, geeft de dansers veel ruimte voor eigen invulling. Zo kunnen de jongeren hun creativiteit volop ontplooien. Professionals kiezen of voor een dansthema dat speciaal bij het kunstwerk past of geven een voorproefje van een voorstelling dat in een theater later te zien is.

Zingende Beelden - Frouke Ringenoldus

Zingende Beelden – Frouke Ringenoldus
Foto Frouke Ringenoldus

 

Claudia is heel blij dat ‘Zingende Beelden’ zondag 22 mei, nu na twee jaar, weer live met publiek opgevoerd kan worden. “Corona zette in maart 2020 een dikke streep door al onze voorbereidingen van ‘Zingende Beelden’ van dat jaar, alles stopte, groepen mochten niet meer bij elkaar komen om te oefenen, laat staan optreden.
Het leek hopeloos, maar de jonge dansamateurs gingen niet bij de pakken neerzitten. Met veel doorzettingsvermogen gingen ze thuis toch door met oefenen, gebruikten videobellen om contact met elkaar te houden en onder begeleiding van een professionele videomaker, heeft de dansgroep KLUB19 toen een dansfilm ontwikkeld.”

“Voor ‘Zingende Beelden’ 2021 was het bij de eerste voorbereidingen al duidelijk dat het een digitaal evenement zou moeten worden. Het digitale karakter bracht de danskunstenaars ook op nieuwe ideeën, zoals de inzet van een drone boven het Gat van Serton wat weer heel andere effecten gaf. Dankzij subsidie van ‘Culturele Zondag’ konden kartonnen google VR-brillen worden aangeschaft en uitgedeeld. Met een mobiele telefoon in zo’n VR-bril konden de dansoptredens dan toch op een speciale manier bekeken worden in het Máximapark. De dansfilms van 2021 zijn nog te bekijken in het archief van Zingende Beelden: https://www.zingendebeelden.nl/archief/zingende-beelden-2021

Zingende Beelden 2022

Zingende Beelden 2022
fotograaf Loek Hennipman, danser Afra Ernst

 

“Voor de dansers van ‘Zingende Beelden’ was het natuurlijk wel een gemis om zonder publiek op te treden, om het gevoel van verbinding met het publiek te missen. Want het gaat toch om de verbinding, om het samen ervaren met publiek, de taal van de dans en de van de muziek, van het kunstwerk en van de natuur van het Máximapark.”

“Een bericht op LinkedIn van een wijkbewoner die in die Coronatijd bewust naar het Máximapark fietste en bij een kunstwerk haar VRbril opzette en schreef hoe haar dat hielp in die stressvolle periode om los te komen van haar werk thuis, was dan ook heel bemoedigend”.

Zingende Beelden 2019 - Birgit Schuch

Zingende Beelden 2019 – Birgit Schuch
Foto Birgit Schuch

Inspireren, netwerken, verbinding brengen tussen wijkbewoners, samenbrengen van creatief talent van amateurs en professionals, podium bieden, het is de rode draad in Claudia’s verhaal over ‘Zingende Beelden’. Deze aanpak typeert Cultuur19 en is ook zichtbaar in haar andere projecten zoals het opgezette Jeugdorkest dat samenspeelt met het Orkest van Utrecht en diverse festivals waaronder het Campus Festival en het Leidsche Rijn festival.

Voor nu staat ‘Zingende Beelden’ in de spotlights; iedereen is van harte welkom dit dansevenement in het Máximapark op zondag 22 mei mee te beleven!
Vind je het leuk om als publieksbegeleider mee te helpen?
Meld je dan aan via de site: www.zingendebeelden.nl 

Zingende Beelden 2018 - Frouke Ringenoldus

Zingende Beelden 2018 – Frouke Ringenoldus
Foto Frouke Ringenoldus

 

 

Tekst: Liesbeth van Luipen

Zingende Beelden
Zondag 22 mei vanaf 11 uur.

Zingende Beelden 2022
fotograaf Loek Hennipman danser Afra Ernst

Zingende Beelden 2022