De politie en het Máximapark

7 september 2022

Wijkagent Jan-Michiel Quak:
‘Het Máximapark is een leuk veilig park’

Jan-Michiel Quak is jeugdwijkagent in Utrecht West (Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern) en als zodanig betrokken bij het Máximapark. De politie ervaart niet veel overlast in het park. ‘Het is logisch dat jongeren naar het park komen: zij zoeken plekjes om samen te zijn. ’s Nachts zitten er her en der wel plukjes jeugd. Die drinken wat en draaien wat muziek. Dat vind ik geen probleem zolang ze de troep maar opruimen.’

Jan-Michiel Quak zit alweer 33 jaar bij de politie. Hij begon in 1989 als surveillant op Kanaleneiland en kwam in 2000 naar Vleuten-De Meern en is daar toen begonnen als de eerste wijkagent van Veldhuizen. Het politiebureau ligt trouwens bijna in het Máximapark. Hij vertelt: ‘Toen was het hier nog woest en ledig. Eerst had je alleen een begin van de buurt Veldhuizen en wat woningbouw in Langerak. In 2007 ben ik jeugdwijkagent geworden, specifiek voor De Meern.

Politie

Wijkagent Jan-Michiel Quak

Er was daar destijds heftige jeugdproblematiek. Tegenwoordig werken wij met drie jeugdwijkagenten. Wij richten ons op gróepen jongeren en op jeugdcriminaliteit. We proberen te voorkomen dat ze de verkeerde kant op gaan. Als er problemen dreigen probeer je ze richting de hulpverlening te krijgen. In de wijk zijn best vaak veel gezinsproblemen, zoals trouwens overal.’

De politie is er voor de veiligheid, de openbare orde en de criminaliteit. Wat betekent het Máximapark binnen de taken van de politie?
Quak: ‘Wij zijn heel blij met het park. Er ligt voor ons geen enorme taak. Er is maar heel af en toe sprake van overlast. Het is echt heel weinig voor een gebied (Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern) waar bijna 40% van de Utrechtse jongeren tussen de 12 en 18-jarigen wonen. Ja de jeugd maakt gebruik van het park. Dus af en toe zijn er bijvoorbeeld bij de Wood Chapel of op andere plekken in het park wat mensen. Soms is er vuurwerk dat vooral voor bewoners van de Alendorperweg hinderlijk is. Vorig jaar waren er wat brandjes aan de noordkant en richting Haarzuilens. Af en toe zijn er vernielingen. Maar er zijn bijvoorbeeld weinig berovingen of andere criminele feiten. Met oud & nieuw heb je wel vuurwerkoverlast. Het park is groot. Er staan bijna geen huizen dus is er geen informeel toezicht. We moeten het vooral hebben van meldingen. De meeste meldingen worden gedaan bij de gemeente, over bijvoorbeeld afval, vernielingen of overlast, en daar gaan de afdelingen Handhaving of Beheer mee aan de slag. Bij acuut gevaar of (geluids)overlast moeten mensen de politie bellen. 112 in het geval van spoed en voor overlast 0900 8844.’

Woodchapel

Wood Chapel

Er waren dit jaar wel wat berichten over vernielingen, bijvoorbeeld van de schaakborden, het omvertrekken van hekken zodat de schapen er vandoor gingen, over het leeghalen van nestkasten…

‘Afgelopen zomer is het heel rustig geweest. Er zijn vorig jaar incidenten geweest rond de schuur van de vrijwilligers van de Vlinderhof, die is kapot gemaakt. In de afgelopen zomer zijn de schaaktafels vernield. Dat is al een paar keer gebeurd. Het wordt meestal niet bij de politie gemeld. Wij lezen het ook via social media en de gemeente informeert ons hierover. De gemeente zorgt dan dat de wijkboa (handhaving van de gemeente) deze plekken in de gaten houdt. Maar zoals ik al zei: het park is groot. Af en toe zijn er incidenten maar het beeld is in het algemeen rustig zoals het hoort in een park.

Zijn er incidenten die u echt bijgebleven zijn?
‘Ja, ik herinner me een oudere vrouw in een scootmobiel die tussen de wal en het trekpontje terecht was gekomen. Die moesten we uit het water takelen. En één keer een beroving met een wapen, die gast hadden we binnen een kwartier te pakken. Dat zijn aardige anekdotes maar ik blijf erbij: eigenlijk gebeurt hier niet veel.’

Japanse Tuin

De Japanse Tuin

Houdt de politie toezicht in het park?
‘Onze capaciteit laat niet toe dat wij de hele dag aanwezig zijn. Het is fijn om er af en toe te surveilleren, vooral ’s avonds en ’s nachts. Dat doen we liefst op de fiets, dan horen ze je niet aankomen. Als er problemen zijn werken we samen met onze partners: toezicht en handhaving, de wijkboa, de gebiedsmanagers en het jongerenwerk. Het is niet een gebied waar we als politie extra aandacht voor hoeven te hebben. Maar het is ook niet nodig. Er speelt niet veel. We moeten vanwege onze capaciteit en werkdruk voortdurend scherpe keuzes maken in wat we wel en niet doen en het park heeft voor ons bij een rustig beeld geen noodzakelijke prioriteit.’

Met enige regelmaat wordt u uitgenodigd voor het Parkberaad, waar de incidenten van de afgelopen periode worden besproken.
‘Ja dat klopt. Dan wil men praten over overlast en jongeren. Doorgaans probeer ik die incidenten wel te nuanceren. Het is logisch dat er af en toe wat gebeurt. In andere Utrechtse stadsparken is het veel slechter. Een park als Lepelenburg trek heel andere problematiek. We hebben hier in het Máximapark helemaal geen drugsverslaafden en alcoholisten. Wat dat betreft gebeurt er in het Máximapark bijna niets en daar zijn we blij mee.

 

Gat van Serton

Het Gat van Serton

Wat is wel van belang voor de veiligheid in het park?
‘Het Máximapark is volgens ons een heel veilig park. Bij de politie komen weinig tot geen meldingen binnen van fietsers, wandelaars of andere gebruikers dat zij zijn lastig gevallen of zo. Een enkele keer verdwaalt er een auto en die rijdt dan per ongeluk op het Lint, maar dat komt ook niet vaak voor. Snorfietsen wel, die bekeuren we als we dat zien. Racefietsers bekeuren we niet, die mogen er rijden. Er zijn wel periodes dat er ineens wat vernielingen zijn. Dat gebeurt dat vaak ’s nachts. Omdat het park zo groot is en er zoveel verschillende plekken zijn is het moeilijk om dit te voorkomen of de daders te vinden. Mochten mensen toch getuige zijn van vernielingen of andere duistere zaken dan vraag ik hen 112 te bellen. Het Máximapark is gewoon een leuk veilig park. Utrecht mag er trots op zijn.’

Er is nauwelijks verlichting in het park. Als het weer eerder donker wordt komen daar altijd vragen over. Is verlichting nodig voor het gevoel van veiligheid?
Vanwege de dieren in het park is extra verlichting niet wenselijk, voor hen is het belangrijk dat het ’s nachts donker is. Mensen die zich daardoor minder veilig voelen in de avond kunnen goed gebruik maken van de verlichte fietspaden die om het Máximapark heen lopen. Ook zijn enkele routes om het Máximapark te doorkruisen wel verlicht, zoals de Beukenboslaan en de route naar Anafora.

Hebben de Wijkboa, Jongerenwerk, Toezicht en Handhaving eigenlijk een grotere rol in het park dan de politie? Hoe is jullie samenwerking en wat pakken zij op?
We hebben ieder ons eigen rol. De politie is er 24/7 en dus ook in de nachten. Als er een speciale plek is waar dingen niet goed gaan dan maken we samen werkafspraken.

Tekst: Lucie Th. Vermij

 

Haarrijnseplas

Haarrijnseplas