Volgend jaar gaat de Japanse Tuin in het Máximapark de volgende fase in. De stichting Bouwloods die al meer dan tien Japanse bruggen in het park heeft gebouwd maakt twee overdekte houten bruggen en een pagode, een Japans theehuis. En de hofjes worden gevuld met veel bijzondere bloemen.
Zoals elk park is ook het Máximapark ‘work in progress’. In 1997 kreeg Adriaan Geuze van West8 de opdracht het park te ontwerpen. En in de 25 jaren daarna zijn langzaam maar zeker de diverse blikvangers uit de grond getrokken: de Vikingrijn, het Lint, de Parkpergola, de Leliebrug, het Parkrestaurant (nu Anafora). Toen in 2013 Prinses Máxima het park officieel opende was het nog lang niet af. De Vlinderhof werd gerealiseerd in 2014, de Samenloop en de Jeremiebrug in 2015. De een na de andere Japanse brug werd opgeleverd, dat moeten er in totaal veertien worden. De Parkpergola die nu nog maar 1 km lang is moet ooit 3 km lang worden. Komend jaar wordt – als alles volgens plan verloopt – de volgende parel voltooid: de Japanse Tuin.
De aanzet tot de gedroomde Japanse tuin staat er al vanaf het begin, maar die is nog lang niet af. Nu is het een gebiedje omringd door ‘heuvels’ van Japanse bomen en struiken. Het moet een ‘Aziatische vallei’ worden, vertelt Zillah Kaptein, die het komende jaar vanuit de gemeente projectmanager is voor de Japanse Tuin. Zij studeerde Duurzaamheid en Geografie in Amsterdam en Utrecht en werkt nu zeven jaar voor de gemeente Utrecht. Én sinds mei dus voor de Japanse Tuin in het Máximapark. Haar taak is afstemming tussen Parkberaad, ontwerper Adriaan Geuze, de gemeente en de vrijwilligers.
Projectleider Zillah Kaptein in de Japanse Tuin
‘Kijk, er staan al hoge witte en paarse rododendrons, die van april tot juni bloeien, en hoge Japanse bomen zoals amberbomen en gingko biloa’s. En in het midden ligt een verstilde waterpartij’, vertelt Zillah. ‘Maar het idee van West8 was en is om er ook een aantal opvallende Japanse elementen aan toe te voegen. En die worden nu het komend jaar gebouwd. Er komen twee overdekte bruggen en een Japans theehuis (een pagode) en er komen veel meer bloeiende planten in de hofjes van de Japanse Tuin.’
Zoals altijd komt er ook bij dit project veel kijken. De gemeente zorgt voor de bouw van de bruggen en de pagodes, die de stichting Bouwloods gaat maken. De afdeling Stadsbedrijven verzorgt de bomen en de struiken. En vrijwilligers hebben zich verantwoordelijk gemaakt voor de nieuwe beplanting, onder leiding van initiatiefnemers Fred Weergang en Diederik Roeterink, die ook actief zijn bij de Krasse Knarren. Zij hebben het beplantingsplan gemaakt en gaan met een groot aantal vrijwilligers de beplanting aanleggen en beheren. De afgelopen maand hebben ze al het riet uit de vijvers verwijderd.
brug azaleapark
De Japanse Tuin moet een blikvanger worden, en start- en eindpunt van een Japans Pad door de Binnenhof over veertien Japanse houten bruggen. Voor de bruggen heeft Geuze zich laten inspireren door de zeventiende-eeuwse Nijubashi-brug, waarvan een replica staat in het Tokyo Museum. Die brug is door de beroemde Japanse prentkunstenaar Hiroshige afgebeeld en later ook door Van Gogh. Nederland kent meerdere beroemde Japanse Tuinen, zoals op Landgoed Clingendael in Den Haag, het Bloesempark in het Amsterdamse Bos, de Oosterse Tuin in Appeltern, een Hortus Overzee in Den Helder, een watertuin in Naaldwijk.
schets 2 azaleapark
‘Er is niet één soort Japanse tuin’, vertelt Zillah, ‘in Japan heb je bijvoorbeeld klooster- of tempeltuinen, zentuinen, watertuinen. De Japanse tuin in het Máximapark wordt weer een nieuwe invulling van de Japanse tuin. In de oorspronkelijke stukken noemde West8 het de Azaleatuin. Het idee is dat de Japanse Tuin een nieuwe iconische plek in het Máximapark wordt, waar bijvoorbeeld bruidsparen hun trouwfoto laten maken.’
Tekst: Lucie Th. Vermij