College plant bomen in het Máximapark

door | 20 april 2022

College plant bomen in het Máximapark

Het Utrechtse college heeft volgens traditie bomen gepland in het Máximapark. De collegeleden hebben elk een boom in het Máximapark geplant met behulp van de vrijwilligers. Dit is als dank voor de afgelopen collegeperiode, omdat bijna elke wethouder wel iets te maken heeft met het grootste stadspark van Utrecht.

Op dinsdagochtend 19 april kwam het voltallige college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Utrecht naar het Máximapark voor het planten van bomen langs de Vikingrijn bij de Vlinderhof. Dit is inmiddels een traditie, die begon in 2006. Op initiatief van Vrienden van het Máximapark krijgen de collegeleden, als dank voor de afgelopen collegeperiode, een boom in het Máximapark die zij samen met de vrijwilligers hebben geplant. De vrijwilligers van het park waarderen het dat het college de moeite neemt voltallig acte de préséance te geven.

In een korte toespraak voorafgaand aan het planten van de bomen bedankte de voorzitter van de Vrienden, Johan de Boer, de burgemeester en wethouders voor hun inzet voor de stad en natuurlijk het Máximapark. Elke collegeperiode groeit en ontwikkelt het park zich verder. Naast het gezamenlijk beheer van het groen zijn er deze periode een aantal nieuwe bruggen bij gekomen, is de Vikingrijn verder uitgegraven, is het park vuurwerkvrij, hebben we de Green Flag Award behaald en is de werkschuur voor de vrijwilligers begin dit jaar aan de Uilenboslaan gebouwd.

Het nieuwe college, dat de komende vier jaar aan de slag gaat, bouwt natuurlijk weer verder aan het park. Bij de populaire Vlinderhof, in alle jaargetijden bezocht door tuinliefhebbers uit de hele wereld, moet nog een beheergebouw komen als onderkomen voor de vrijwilligers en voor de opslag van het gereedschap. Een grote uitdaging wordt het realiseren van een veilige verkeerssituatie voor met name voetgangers en fietsers bij De Tol waar de Hindersteinlaan het Lint kruist. Met de komst van een school en de invulling van de horecakavel aan beide zijden van het Lint komt deze kruising nog meer onder druk te staan. Tot slot hopen de vrijwilligers én de vele bezoekers van het park dat het nieuwe college ook werk maakt van het plaatsen van permanente openbare toiletten in het Máximapark, zoals deze inmiddels ook in het Griftpark en park Lepelenburg staan. Daarna bedankte burgmeester Sharon Dijksma alle vrijwilligers en memoreerde nog eens hoe geweldig zij het vindt dat dit soort groepen in de hele stad actief zijn.

Er staan nu vier groepen bomen in het Máximapark die geplant zijn door de colleges die in 2006, 2010, 2014 en 2018 afscheid namen. En nu is er dus weer een groepje bomen bij gekomen van het huidige college. In de afgelopen periode zijn twee wethouders en de burgemeester eerder vertrokken, daarom zijn ook voor de oud-wethouders Maarten van Ooijen, Viktor Everhardt en burgemeester Jan van Zanen bomen geplant.

 

Vlinderhof Burendag

Burgemeester Sharon Dijksma plant haar boom in het Máximapark

Vlinderhof Burendag

College en vrijwilligers na het bomen planten

Gerelateerde artikelen

Hovenier Fred Weergang over de Japanse Tuin

Hovenier Fred Weergang over de vernieuwde beplanting van de Japanse Tuin. De Japanse Tuin in de Binnenhof van het Máximapark wordt grondig onder handen genomen. Een gesprek met hovenier Fred Weergang, de bedenker van het nieuwe beplantingsplan.

Welke dieren zie jij in het Máximapark?

Zie jij ook wel eens opvallende dieren in het Máximapark? Help mee om informatie over de dieren en planten in het park te verzamelen en voeg dit toe aan de database van waarneming.nl.

Landschapsbeheerder Hans van Aartrijk

In mei 2024 viert de Vereniging Landschapsbeheer Vleuten-De Meern dat 50 jaar geleden het eerste ei werd gelegd voor de bescherming van landschapselementen.

Een wijngaard in het Máximapark

Voorjaar 2023 is in het Máximapark de Druivengaard geopend. Je vindt hem bij de sportvelden van VV De Meern. Peter Groeneveld, initiatiefnemer en voorzitter van Stichting Stadswijngaard Utrecht, vertelt.