Vlinderhof

De Vlinderhof is een bijzondere tuin in de Binnenhof van het Máximapark, ontworpen door de befaamde Piet Oudolf, ook wel de Rembrandt van de tuinen. De tuin is een bewonersinitiatief en Oudolf heeft hem in samenspraak met hen ontworpen. De tuin wordt door vrijwilligers beheerd. De Vlinderhof heeft het Máximapark in één klap op de wereldtuinkaart gezet.

Piet Oudolf is een van de meest briljante tuinarchitecten in Nederland. Hij hoort tot de ‘Hollandse vasteplantengolf’, ook wel ‘the Dutch Wave’ genoemd. Hij ontwierp publieke en particuliere tuinen in Engeland, Zweden, Canada en de Verenigde Staten liggen talloze van zijn creaties. Bijvoorbeeld de tuinen van High Line Park, boven op een gerenoveerd stuk hooggelegen goederenspoorweg midden in New York. En een adembenemend mooie tuin in het Luriepark in Chicago. Volgens Oudolf moet een tuin in vier seizoenen de moeite waard zijn. Naast bloemen spelen zaden, dode bladeren en plantresten een actieve rol in de schoonheidsbeleving. Hij maakt veel gebruik van grassen: de lichtvoetige stengels, subtiele kleurverschillen en hun geruis in de wind maken ze in zijn optiek tot een ideale borderplant.

De Vlinderhof is een initiatief van buurtbewoner Marc Kikkert die op enig moment naar Het Zand verhuisde, een buurt aan de rand van het Máximapark. Daar viel zijn oog op een nog onbestemde lap grond in het park. Wat, dacht hij, als Piet Oudolf hier een tuin zou maken? Met dat idee stapte hij naar de gemeente. Het antwoord was: ‘Als jij Piet Oudolf echt zover krijgt om een tuin te ontwerpen voor het Máximapark en zelf genoeg mensen en enkele tuinduizenden euro’s voor het ontwerp regelt, dan krijg je onze steun.’

En zo geschiedde. In maart 2013 droeg de gemeente Utrecht ruim 5000 m2 parkgrond over aan de Aanleg-en-Beheergroep van de Vlinderhof in het Máximapark. Een groep van circa 25 vrijwilligers ging aan de slag en voorjaar 2014 kon de Vlinderhof open. Er staan in de tuin zo’n 15.000 planten en ruim 100 unieke plantensoorten. De Vlinderhof wordt onderhouden door ongeveer 50 vrijwilligers.

De Vlinderhof organiseert het hele jaar door verschillende activiteiten. Aanstaande zaterdag 25 september is het weer tijd voor de jaarlijkse plantjesmarkt tijdens Burendag op de derde zaterdag van september. Bekijk hier de informatie over Burendag in de Vlinderhof.

Kijk op de website van de Vlinderhof voor actuele informatie over activiteiten.

Lees hier het interview met Marc Kikkert van oktober 2021.

Tekst: Lucie Th. Vermij

 

Adres: Alendorperweg 44 te Vleuten, Utrecht.

De kleine parkeerplaats aan de Alendorperweg is het dichtst bij de Vlinderhof. Van daar kunnen mensen met een trekpontje naar de Vlinderhof. De Vlinderhof is voetgangersgebied.

 

De meeste informatie in dit artikel is afkomstig van de website van De Vlinderhof:  www.vlinderhof.com
Op die website staat ook een interactieve kaart waarop te vinden is hoe Piet Oudolf ieder vak ontworpen heeft, en welke planten waar staan.  Ga hier direct naar de pagina met de interactieve kaart.

 

 

Vlinderhof Plantjesmarkt

De Vlinderhof

Vlinderhof Plantjesmarkt

De plantjesmarkt tijdens Burendag in de Vlinderhof.

Entree van de Vlinderhof

Vrijwilligers aan de slag in de Vlinderhof

Vrijwilligers aan de slag in de Vlinderhof

De Vlinderhof