Japanse Tuin werkzaamheden

door | 10 juli 2024

Bouw laatste bruggen en pagode Japanse Tuin na de vakantie van start

Met de bouw van een pagode en  twee bruggen in Japanse stijl, gaat de Japanse Tuin in het Máximapark weer een nieuwe fase in. De werkzaamheden starten na de bouwvak, in augustus.

Bruggen
Als de laatste bruggen straks klaar zijn, komt het totaal aantal Japanse bruggen in het park op 14. Ze maken onderdeel uit van het Japans pad dat door de Binnenhof slingert. Ook deze bruggen worden van hout, maar ze krijgen ook een dakje. Ze worden hoog genoeg om onderdoor te varen met bijvoorbeeld een kano.

Pagode
Een ander pronkstuk in de Japanse Tuin wordt de pagode. Van oudsher deed zo’n pagode in Japan dienst als een theehuis. In dit park wordt het een overkapping op palen. Je kunt er uitrusten en van het uitzicht genieten. De pagode staat deels in het water.

 

Vlinderhof Burendag

Japanse brug

Tijdelijk afgesloten
De werkzaamheden starten in augustus en duren naar verwachting tot het einde van het jaar. Er moeten onder andere heipalen geslagen worden. De bouwers moeten met groot materieel door het park en over de bestaande dammen die nu nog de verschillende eilanden verbinden. Dit deel van het park is tijdens de bouw niet toegankelijk.

Schets Japanse Tuin met nieuwe bruggen en pagode

Inspiratie
Landschapsontwerper Adriaan Geuze van West8 keek voor het ontwerp van de bruggen naar werken van de Japanse kunstenaar Hiroshige (1779-1858). Zijn kunstwerk van een brug is in Nederland beroemd geworden doordat Vincent van Gogh het heeft nageschilderd. Je leest daar meer over in dit artikel dat eerder verscheen. De bruggen en de pagode worden gemaakt door stichting De Bouwloods. Dat is een professioneel timmerbedrijf waar ook mensen werken met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Gerelateerde artikelen

Welke dieren zie jij in het Máximapark?

Zie jij ook wel eens opvallende dieren in het Máximapark? Help mee om informatie over de dieren en planten in het park te verzamelen en voeg dit toe aan de database van waarneming.nl.

Landschapsbeheerder Hans van Aartrijk

In mei 2024 viert de Vereniging Landschapsbeheer Vleuten-De Meern dat 50 jaar geleden het eerste ei werd gelegd voor de bescherming van landschapselementen.

Een wijngaard in het Máximapark

Voorjaar 2023 is in het Máximapark de Druivengaard geopend. Je vindt hem bij de sportvelden van VV De Meern. Peter Groeneveld, initiatiefnemer en voorzitter van Stichting Stadswijngaard Utrecht, vertelt.

Krasse Knar Henk Veldhuizen

Elke donderdagochtend kom je in het park een stuk of vijftien ‘krasse knarren’ tegen, die als vrijwilliger in het Máximapark werken om het park nóg mooier te maken. Henk Veldhuizen is er vanaf het begin bij en hij is de oudste van de groep.