Bouw laatste bruggen en pagode Japanse Tuin na de vakantie van start
Met de bouw van een pagode en twee bruggen in Japanse stijl, gaat de Japanse Tuin in het Máximapark weer een nieuwe fase in. De werkzaamheden starten na de bouwvak, in augustus.
Bruggen
Als de laatste bruggen straks klaar zijn, komt het totaal aantal Japanse bruggen in het park op 14. Ze maken onderdeel uit van het Japans pad dat door de Binnenhof slingert. Ook deze bruggen worden van hout, maar ze krijgen ook een dakje. Ze worden hoog genoeg om onderdoor te varen met bijvoorbeeld een kano.
Pagode
Een ander pronkstuk in de Japanse Tuin wordt de pagode. Van oudsher deed zo’n pagode in Japan dienst als een theehuis. In dit park wordt het een overkapping op palen. Je kunt er uitrusten en van het uitzicht genieten. De pagode staat deels in het water.
Japanse brug
Tijdelijk afgesloten
De werkzaamheden starten in augustus en duren naar verwachting tot het einde van het jaar. Er moeten onder andere heipalen geslagen worden. De bouwers moeten met groot materieel door het park en over de bestaande dammen die nu nog de verschillende eilanden verbinden. Dit deel van het park is tijdens de bouw niet toegankelijk.
Schets Japanse Tuin met nieuwe bruggen en pagode
Inspiratie
Landschapsontwerper Adriaan Geuze van West8 keek voor het ontwerp van de bruggen naar werken van de Japanse kunstenaar Hiroshige (1779-1858). Zijn kunstwerk van een brug is in Nederland beroemd geworden doordat Vincent van Gogh het heeft nageschilderd. Je leest daar meer over in dit artikel dat eerder verscheen. De bruggen en de pagode worden gemaakt door stichting De Bouwloods. Dat is een professioneel timmerbedrijf waar ook mensen werken met een afstand tot de arbeidsmarkt.