Nieuwe Houtkamer

Museum Hoge Woerd opent nieuwe expositieruimte ‘Houtkamer’

Museum Hoge Woerd heeft in december zijn lang verwachte interactieve nieuwe expositieruimte ‘De Houtkamer’ geopend. Daarmee is het museum – na de eerdere opleveringen van de ‘FlexExpo’ en het ‘ArcheoLab in 2021 – helemaal compleet. Op 18 december is de Houtkamer feestelijk geopend met een groots Houtfeest.

Museum Hoge Woerd houtfeest
Foto: Aafke Holwerda

In de nieuwe Houtkamer staan archeologische vondsten van hout centraal. ‘Hout is het goud van de Nederlandse archeologie’, zegt Erik Graafstal, gemeentelijk archeoloog en coördinator van Museum Hoge Woerd. Het bevat volgens hem een schat aan informatie over de Romeinen, die hier twee eeuwen lang in gevecht waren met de rivier. ‘Hout was hun voornaamste wapen. En ook de Romeinen hadden al slimme vormen van hergebruik.’
In de nieuwe expositieruimte vertelt het museum het verhaal van het geploeter van de Romeinen in de Nederlandse Rijndelta. Centrale thema’s daarbij zijn: bouw en onderhoud van de limesweg, grensbewaking en watermanagement. De bezoeker kan er verschillende soorten hout zien, hun eigenschappen en gebruiksmogelijkheden.

Er is een keur aan interessante en vaak ook unieke houten objecten, zoals een hoekpaal van een wachttoren, een timmermanskist, een luizenkam en een complete geschutspijl met ijzeren punt, in 2019 gevonden aan de overkant van de rivier. Waarschijnlijk is deze afgevuurd vanuit het fort met een ballista (een soort katapult op een statief), waarvan in de nieuwe expo een reconstructie wordt getoond. De werking ervan wordt met behulp van een videogame tot leven gebracht.

Zie de perspresentatie van 14 december 2022 op Youtube

 

Eerder artikel op onze site over Museum Hoge Woerd:

Het archeologisch museum van het Máximapark

Tekst: Lucie Th. Vermij

 

Vlinderhof Burendag

Museum Hoge Woerd houtfeest
Foto: Aafke Holwerda