Lichtjesroute

door | 30 november 2022

Lichtjesroute in het Máximapark

Wandel mee en beleef de Lichtjesroute in het Máximapark!
Stap zelf in het kerstverhaal op zaterdag 17 december door mee te wandelen met de lichtjesroute in het Máximapark. Het Lint omzoomd met kaarslichtjes en de groepen mensen en kinderen die in het donker gezamenlijk over het pad wandelen is een prachtige beleving.

Slinger van kaarslichtjes

“Die zee van kaarslichtjes als een slinger langs het pad, terwijl alles juist in het donker gehuld is, maakt deze Lichtjesroute zo sfeervol” vertelt Yvonne Brondijk, coördinator van de Lichtjesroute. Samen met nog zo’n 150 à 200 vrijwilligers uit zes verschillende kerken uit Leidsche Rijn en De Meern zet zij zich dit jaar voor de tweede keer in om deze Lichtjesroute te realiseren.

Samen met haar zevenjarige zoon deed zij een paar jaar geleden ook als deelnemer aan de Lichtjesroute mee. “Zo leuk om zo samen in het donker langs de kaarslichtjes te lopen, mijn zoon weet het nu nog. Onderweg wordt je verrast door de wijzen die een speciale ster volgen, of door een engelenkoor. Al wandelend kom je zo langs verschillende plekken waar een kort toneelstukje, zang of dans opgevoerd wordt. Aan het eind van de Lichtjesroute kom je dan bij de stal terecht, waar dan Jozef en Maria met baby Jezus zijn”.

Samenwerking kerken

In 2017 werd de Lichtjesroute voor het eerst in Leidsche Rijn georganiseerd, als gevolg van het enthousiasme van een deelnemer aan een Lichtjesroute in een andere plaats het jaar daarvoor.
“De Lichtjesroute is een samenwerking van 6 kerken: De Fakkel, GKV Leidsche Rijn, PKN De Marekerk, Parochie Licht van Christus, RijnWaarde en De Rank.
Met Kerst vieren we dat Jezus gekomen is in deze wereld, om ons hoop en redding te geven. En hoop is iets wat allemaal nodig hebben. De kaarslichtjes in het donker zijn een mooi symbool voor hoop, voor licht in het donker”.

Iedereen kan meedoen

“De Lichtjesroute is er voor jong en oud. Het gezellige is dat je in een grote groep loopt en gemakkelijk aanspraak hebt, ook als je alleen komt. Je hoeft je van tevoren niet op te geven, maar kunt gewoon aansluiten bij het startpunt bij het Castellum. Vanaf 17.30 uur tot 19.30 vertrekt er om de 5 minuten een groep. De wandeling is 2 km en dus ook voor kinderen goed te doen. Dit jaar eindigt de Lichtjesroute bij de stal bij de Kerk aan het Lint. Daar is ook een knutselactiviteit voor kinderen en is er nog iets te drinken. Samen lopen als een groep in het donker schept ook wel een bepaalde saamhorigheid en na afloop blijven veel mensen nog even nakletsen.
De Lichtjesroute is populair, gemiddeld zijn er wel zo’n 2000 deelnemers”.

Máximapark

“De Lichtjesroute gaat elke keer door een klein stukje van het Máximapark. De route varieert een klein beetje, maar is wel gebonden door de ligging van de kerken als start- of eindpunt. Het Máximapark leent zich natuurlijk wel mooi voor de Lichtjesroute, omdat het zo centraal gelegen is en echt het hart vormt van Leidsche Rijn. Het Máximapark is sowieso een fijne plek om elkaar te ontmoeten en voor kinderen om te spelen.” Voor zaterdag 17 december vervult het Máximapark de mooie rol van decor in de Lichtjesroute. Iedereen van harte welkom!

Tekst: Liesbeth van Luipen
November 2022

Gerelateerde artikelen

Hovenier Fred Weergang over de Japanse Tuin

Hovenier Fred Weergang over de vernieuwde beplanting van de Japanse Tuin. De Japanse Tuin in de Binnenhof van het Máximapark wordt grondig onder handen genomen. Een gesprek met hovenier Fred Weergang, de bedenker van het nieuwe beplantingsplan.

Welke dieren zie jij in het Máximapark?

Zie jij ook wel eens opvallende dieren in het Máximapark? Help mee om informatie over de dieren en planten in het park te verzamelen en voeg dit toe aan de database van waarneming.nl.

Landschapsbeheerder Hans van Aartrijk

In mei 2024 viert de Vereniging Landschapsbeheer Vleuten-De Meern dat 50 jaar geleden het eerste ei werd gelegd voor de bescherming van landschapselementen.

Een wijngaard in het Máximapark

Voorjaar 2023 is in het Máximapark de Druivengaard geopend. Je vindt hem bij de sportvelden van VV De Meern. Peter Groeneveld, initiatiefnemer en voorzitter van Stichting Stadswijngaard Utrecht, vertelt.