Geef elkaar de ruimte op Het Lint

door | 8 september 2022

Het Lint is voor iedereen. Wandelaars, hardlopers, fietsers, sporters en recreanten hebben verschillende snelheden en bewegingen. Door rekening te houden met elkaar kunnen we samen genieten van het mooie brede pad rondom het Máximapark.

Geef elkaar de ruimte op het Lint

Het Lint is gedeelde ruimte

Alle soorten gebruikers (behalve gemotoriseerd verkeer) zijn welkom op het Lint, maar we moeten wel rekening houden met elkaar en dat er veel verschillende soorten gebruikers zijn op het Lint. Dus als het erg druk is dan kunnen fietsers en skaters hun snelheid aanpassen. Wandelaars kunnen goed aan een kant gaan lopen en zorgen dat plotselinge bewegingen van kinderen of honden anderen niet in de problemen brengen en wel goed kunnen passeren.

Samen kunnen we er voor zorgen dat het Lint een prettige en veilige plek blijft om te recreëren.

Margrietjes

De herkenbare margrietjes op het Lint zijn ter versiering van het pad en zijn iets meer aan de buitenzijde van het Lint en het park geplaatst. Ze geven níet aan wie waar op de weg moet zijn. Wandelaars en joggers kunnen aan beide kanten van het pad lopen en fietsers houden zoals gebruikelijk wel rechts aan. Het is vooral van belang dat we op elkaar letten en rekening houden met elkaar. Gun en geef elkaar de ruimte.

 

Speciaal bord “Geef elkaar de ruimte”

Bij elke opgang van het Máximapark staat een voetgangersbord. Hieronder hangt een onderbord met de tekst dat fietsers zijn toegestaan en snorfietsen niet. Hiermee wordt het officiële gebruik van het Lint aangegeven en daarmee is het Lint dus gedeelde ruimte van alle soorten gebruikers tussen voetgangers en fietsers in. Vanuit de campagne “Geef elkaar de ruimte op Het Lint” is op 10 belangrijke opgangpunten van het Lint ook een extra onderbord geplaatst met afbeeldingen van een aantal verschillende gebruikers en de tekst “Geef elkaar de ruimte”. We hopen hiermee duidelijk aan te geven dat Het Lint voor al deze gebruikers is en we rekening moeten houden met elkaar.

Bord “Geef elkaar de ruimte”

Wielrenners zijn welkom op het Lint

Wielrenners zijn fietsers en dus ook welkom op Het Lint. Wel hopen we dat de wielrenners begrijpen dat ze het Lint niet moeten gebruiken voor hun snelste ronde en in grote groepen. Daarvoor is het meestal te druk met veel verschillende gebruikers. De Maximus Stampers steunen deze campagne en geven hierin al het goede voorbeeld door niet in grote groepen te fietsen en de snelheid te bewaren voor andere routes.

Skaters en fietsers op het Lint

Waarom is er weinig verlichting langs Het Lint en in het park?

Het Máximapark is een ecologische zone. Er is maar op enkele plekken verlichting omdat veel dieren, zoals vleermuizen, nachtvlinders en uilen, last hebben van het licht. De verlichting in het park breiden we daarom niet uit. Rondom het Máximapark zijn veilige, goed verlichte fietsroutes. In het Máximapark zelf zijn een aantal paden verlicht, dit zijn (doorsteek)routes waarvoor geen alternatief over een gewoon (fiets)pad is. Bovendien is het veiliger als meer mensen in de rustige uren dezelfde routes gebruiken. We adviseren daarom in het donker gebruik te maken van de fietspaden rondom het park. Het park is tussen zonsopgang en zonsondergang openbaar toegankelijk.

 

Welke routes zijn verlicht in het Máximapark?

Twee routes naar Anafora zijn verlicht (de Uilenboslaan van P1 naar Anafora en het pad van de Europaweg via de Hoeklumseboslaan via het pad langs de Viking Rijn naar Anafora). Het Lint aan de noordkant is een verbindingsweg voor fietsers tussen Terwijde en Maarssen en is om deze reden verlicht. De fietsbrug langs Desto is verlicht. De Beukenboslaan is verlicht. Het rondje rondom Castellum Hoge Woerd is verlicht. Daarnaast zijn ook enkele kruisingen van het Lint (extra) verlicht.
Meer verlichting in het Máximapark is in het belang van de planten en dieren niet wenselijk.

Gerelateerde artikelen

Japanse Tuin werkzaamheden

Met de bouw van een pagode en de laatste 2 bruggen in Japanse stijl, gaat de Japanse Tuin in het Máximapark weer een nieuwe fase in. De werkzaamheden starten in augustus.

Hovenier Fred Weergang over de Japanse Tuin

Hovenier Fred Weergang over de vernieuwde beplanting van de Japanse Tuin. De Japanse Tuin in de Binnenhof van het Máximapark wordt grondig onder handen genomen. Een gesprek met hovenier Fred Weergang, de bedenker van het nieuwe beplantingsplan.

Welke dieren zie jij in het Máximapark?

Zie jij ook wel eens opvallende dieren in het Máximapark? Help mee om informatie over de dieren en planten in het park te verzamelen en voeg dit toe aan de database van waarneming.nl.

Landschapsbeheerder Hans van Aartrijk

In mei 2024 viert de Vereniging Landschapsbeheer Vleuten-De Meern dat 50 jaar geleden het eerste ei werd gelegd voor de bescherming van landschapselementen.