Interview met Rick Verlaan van Neoliet

13 april 2022

Neoliet, een indrukwekkend hoog gebouw aan de rand van het Máximapark, is een klim- en boulderhal, waar jong en oud hun grenzen verleggen. In gesprek met vestigingsmanager en mede-eigenaar Rick Verlaan. 

“Neoliet betekent nieuwe steen”, vertelt Rick Verlaan, en staat symbool voor de kleurige klimgrepen in de klimmuur. Zittend op het buitenterras en genietend van de heerlijke voorjaarszon, heb ik uitzicht op de 20 meter hoge buitenwand die bezaaid is met de kleurige klimgrepen en bungelende touwen. Ondertussen klimt een man razendsnel aan een touw omhoog. “Dat is een routebouwer”, legt Rick mij uit, “dat is degene die nieuwe klimroutes bedenkt en aanbrengt. Elke route bestaat uit een eigen kleur en heeft een eigen moeilijkheidsgraad. Onderaan de muur hangen kaartjes om het nivo aan te geven.” 

 

Klimhal Neoliet

“Wat is het verschil tussen klimmen en boulderen?” vraag ik.”Klimmen doe je in een klimgordel, je hangt aan een touw en onderaan staat iemand die het touw vasthoudt en jou daarmee zekert. Dus mocht je je grip verliezen dan word je opgevangen; zo kun je veilig klimmen hoe hoog deze buiten klimmuur ook is.”
“Boulderen doe je zelfstandig en zit je niet gezekerd aan een touw. Dat bekent dat je ook maar tot 4,5 meter hoogte mag gaan. Ter bescherming ligt er binnen wel een dikke mat, maar het brengt natuurlijk wel meer risico met zich mee zoals een verstuikte enkel of een verdraaide knie.”

Bij Neoliet ligt de nadruk op klimmen en minder op boulderen; dat heeft als oorzaak dat er al wel diverse boulderhallen in de buurt waren, maar er nog geen hoge klimmuur was toen Neoliet in 2017 hier in Leidsche Rijn de deuren opende.
“Een boulderhal openen is in verhouding gemakkelijk, legt Rick uit, je hoeft maar een oude loods om te bouwen”. “Een geschikt pand met 20 meter hoge muren is een ander verhaal, dat moet je zelf bouwen en vraagt veel meer investering”.
De eerste klimhal in Nederland startte Neoliet Eindhoven in 1992 en later volgden er meerdere vestigingen in Nederland, waaronder Leidsche Rijn, en in Duitsland.

Rick Verlaan op de buitenmuur van Neoliet

Zelf heeft Rick Verlaan voor het eerst met de klimsport kennisgemaakt toen hij als fysiotherapeut een periode in de Verenigde Staten werkte. Vrienden namen hem mee naar een indoor-klimhal en al snel had de sport zijn hart gestolen.
Wat hem zo aanspreekt aan klimmen? “Het is de combinatie van sterk zijn, techniek, lenig zijn en de puzzel oplossen”. “Je hebt sterke arm en beenspieren nodig, een sterk torso”. “De techniek van kracht halen uit je benen, hoe je indraait, om maar een voorbeeld te geven”. “Het is ook de uitdaging om de puzzel op te lossen, hoe heeft de route bouwer het bedoeld, hoe kom ik door deze pas, verder naar het volgende punt”. Rick gaat even op de bank staan en geeft een kleine demonstratie wat hij bedoelt met kracht uit de benen halen in plaats van uit je armen.
Rick vertelt verder: “Een andere beloning van het klimmen is dat je ook ver kunt kijken als je op grote hoogte bent. Hier bovenaan de wand heb je bijvoorbeeld een weids uitzicht over het Lint van het Máximapark, de Haarrijnse Plassen, tot aan Vleuten en de Dom van Utrecht toe.” “Het allerliefst klim ik in de bergen met prachtige vergezichten, waar het helemaal stil is en waar je de plek helemaal alleen voor jou hebt”.

De routebouwer heeft inmiddels de top van het hoge gebouw bereikt en al bungelend aan een touw gaat hij aan de slag met het verplaatsen van de kleurige klimgrepen. Van hoogtevrees geen sprake, bedenk ik me vol ontzag!
“Is het mogelijk om hoogtevrees te overwinnen?” vraag ik aan Rick. “Hoogtevrees is niet het probleem met klimmen. Dat kun je wel overwinnen door met kleine stapjes uit je comfortzone te komen. Je begint bijvoorbeeld eerst op 1 meter boven op de grond en als dat goed gaat, klim je naar 2 meter en zo breid je dat langzaam uit. Hoogtevrees is in zekere mate ook wel gezond; het houdt je scherp en geconcentreerd. Die concentratie is wezenlijk om veilig te klimmen en geen fouten te maken met het zekeren van jezelf aan het touw. Je ziet bijvoorbeeld dat ervaren klimmers sneller fouten maken dan beginners met zekeren, omdat ze minder op scherp staan.” “Dus hoogtevrees hoeft geen obstakel te zijn met klimmen, hoogtefobie wel, dan blokkeer je echt.”
“Er komen hier ook veel schoolklassen en dan roept al snel de helft van de klas dat ze hoogtevrees hebben, maar dat is dan ook meer om zichzelf in te dekken. In een boom van 5 meter klimmen is geen probleem, maar dan tegen de muur lijkt het dan net wat spannender”.

Op mijn vraag vanaf welke leeftijd je hier kunt klimmen, antwoordt Rick dat er voor ‘klauters’ vanaf 5 jaar ‘de klauterclub’ is. In de leeftijd 5-8 jaar is er onder begeleiding van een instructeur les en zekert de eigen ouder het kind. Vanaf 8 jaar klimmen de kinderen in koppels.
Van jong tot oud is het mogelijk om te starten met leren klimmen bij Neoliet; na een kennismakingsles volgt een beginnerscursus. Na 4 lessen kun je als volwassene een certificaat halen voor indoor-klimmen. Daarna kun je lessen volgen om buiten te klimmen. De klimtraining is gericht op opbouw van kracht en uithoudingsvermogen en je krijgt les in techniek.
Met een certificaat is het ook mogelijk om zelfstandig te klimmen buiten de training om. En door het jaar heen worden er ook wedstrijden gehouden, zowel intern als op nationaal niveau. Bij zulke evenementen nemen deelnemers ook wel hun eigen tentjes mee om op het terrein te overnachten. “Lekker buiten zijn, kamperen,
klimmen, dat past wel helemaal in de sfeer van Neoliet”, vertelt Rick.

Neoliet bestaat nu hier in Leidsche Rijn bijna 5 jaar. De afgelopen 2 jaar Corona heeft natuurlijk impact gehad. In eerste instantie viel het mee, omdat in het voorjaar van 2020 buiten klimmen mogelijk was toen de binnenhal verplicht gesloten was.
Afgelopen najaar werd er minimaal buiten geklommen door het slechte weer. Tijdens de coronaperiode was het Máximapark een uitkomst om jeugdtrainingen toch door te kunnen laten gaan. Zo werd er bijvoorbeeld veel hardgelopen op het Lint.
Gelukkig mag er nu weer volop binnen en buiten geklommen worden!

Een eerste nieuwe stap in dit seizoen is de start van een klimgroep voor kinderen met autisme en/of AD(H)D in de leeftijd van 8-12 jaar; de plusgroep.
Deze groep krijgt op een rustig moment met maximaal 10 kinderen les onder begeleiding van 2 instructeurs. Wat een mooi initiatief en wie weet wat daaruit voort kan vloeien, bedenk ik mij, met de klimmers uit de films ‘Free Solo’ en ‘The Alpinist’ in gedachten.

Tot slot laat Rick mij nog even ook de grote binnenhal zien, waar je naast klimmen ook kunt boulderen. Dan trekt hij zijn klimgordel aan, maakt zijn zekering vast, loopt naar buiten en houdt een maat zijn touw vast. Rick klimt vliegensvlug een paar meter naar boven en laat een brede grijns zien. Behendigheid en plezier, dat is wat deze klimdemonstratie mij laat zien.

Liesbeth van Luipen

Binnen in de klimhal van Neoliet.