De Maximus Brouwerij
EWALD VISSER: EEN HUISKAMER VOOR EEN JONGE WIJK
Tien jaar bestaat Maximus Brouwerij alweer: de brouwerij en het proeflokaal in het zuidoosten van het Máximapark. Een interview met oprichter en eigenaar Ewald Visser over de bieren, de hop, de activiteiten, de fietsclub en de band met het Máximapark.
Ewald Visser is opgegroeid op Kanaleneiland en heeft daarna altijd in de Utrechtse binnenstad gewoond en gewerkt. Het idee om een bierbrouwerij in Leidsche Rijn te starten kwam van de toenmalige directrice van Stichting Bouwloods. Leidsche Rijn bestond toen zo’n vijf jaar. Ewald werkte al jaren in biercafés en zij vroeg of hij iemand kende die een brouwerij zou willen beginnen. Ewald: ‘Ik dacht meteen: dat wil ik zelf wel! Ik ben komen kijken en zag dat hier veel jonge gezinnen woonden. Pioniers. Ik dacht: voor deze jonge wijk kunnen wij wel een huiskamer maken. Met twee vrienden ging ik aan de slag. Startkapitaal kregen we van het VSB-fonds, Start Foundation en Stichting Doen. We hebben er eigen geld in gestoken en kregen toen ook de bank mee.’
Ze begonnen met een klein proeflokaal en een kleine brouwerij, maar nu – tien jaar later – zijn ze eigenlijk drie bedrijven: een proeflokaal, een leerwerkbedrijf, en sales naar buiten. Ewald: ‘We hebben twee koperen ketels, drie gisttanks en zeven lagertanks. Ze komen uit een oude Bierstube uit Gelsenkirchen in Duitsland. We schenken ongeveer 20 bieren op de tap. Meest gedronken is onze Pandora, een blondbier, de helft zijn specials, seizoensbieren. 50 procent van onze omzet halen we uit ons Proeflokaal, en 50 procent komt uit de horeca, supermarkten en slijterijen. We hebben zo’n 30 mensen in dienst. Langzaamaan groeien we uit ons jasje en daarom kijken we naar de optie om ook te gaan brouwen in Strijkviertel.’
Ewald Visser, eigenaar Maximus Brouwerij
De brouwerij zit in een bijzonder deel van het park. Behalve de bierbrouwerij en de bouwloods zit er ook een moskee, een kinderopvang, en sinds kort ook een appartementencomplex. ‘Het zijn allemaal organisaties die een maatschappelijk doel dienen. Het gebedshuis heeft ook naschoolse opvang met taallessen. De appartementen zijn voor mensen met een licht verstandelijke beperking, en nog niet helemaal zelfstandig kunnen wonen. Ze gaan hier gemiddeld twee jaar wonen. Het gaat goed samen.’
Maximus Bieren, waar staan ze voor? Volgens Ewald maakt Maximus ‘doordrinkbaar’ bier dat niet gaat vervelen. ‘Wij proeven als team met elkaar veel bieren en praten daar over. De brouwers brouwen van die ideeën fantastische bieren. Bierbrouwen kun je wel vergelijken met muziek maken. Elke band maakt met de vaste ingrediënten zang, bas, drum en gitaar een eigen ‘sound’. Zo maken bierbrouwers eigen smaken met de ingrediënten hop, gist, mout, en water. Het is zoeken naar een balans in bitter, zoet en alcohol. Het recept is daarbij één ding, maar het is ook veel schoonmaken en protocollen volgen. Je moet constante kwaliteit leveren.’
Maximus is een leerwerkbedrijf. Ewald: ‘Vanaf het begin zijn we een plek geweest voor mensen zonder betaalde baan of zonder uitzicht op een betaalde baan. Dat doen we zonder subsidie. Zelf heb ik op de Kees Boekeschool in Bilthoven gezeten, waar ik heb ik meegekregen dat je als bedrijf verantwoordelijkheid neemt voor mensen: ook kwetsbare mensen moeten een plaats krijgen in de maatschappij. Iedereen in het leerwerkbedrijf begint hier met drie maanden ketels schoonmaken. Dat is heel belangrijk in een bierbrouwerij. Als je het dan nog leuk vindt kijken we waar je het meest tot je recht komt: horeca, of administratie, of een opleiding. Binnen een jaar is het de bedoeling dat je doorstroomt.’
hop-plukdag
Vanaf het begin hebben wij als doel gesteld om mensen bij elkaar te brengen. De klanten van het proeflokaal komen vooral uit de buurt. Ewald: ‘In de zomer zit het terras helemaal vol. Ook in de winter binnen op vrijdag, zaterdag en zondag. Op dinsdag hebben we Pubpuiz, een keer per maand, dan is het vechten om een stoel. We organiseren ook Buurtdiners. Dan hebben we 30 mensen aan lange tafels. Dat doen we al tien jaar.’
Samen met de Vrienden van het Máximapark organiseert Maximus elke september een hop-plukdag, dan zit hier honderd man hop te plukken. Ewald: ‘Dat is hartstikke leuk. En de hopplanten zijn mooie link met het Máximapark. Tegen de Parkpergola nabij de Vlinderhof groeien 150 hopplanten. Daar maken we 3000 liter bier van. We werken ook samen met het Voedselbos bij Haarzuilens. We maken een witbier en daar voegen we kruiden uit het Voedselbos aan toe. Bijvoorbeeld van duizendblad maken we een tinctuur. We hebben nu ook een alcoholarm bier met een uiltje erop, als link met de ‘wijze’ uilen en het Uiltjespad in het Máximapark. In het najaar hebben we altijd het speciaal bier Mockingbird, met de hop uit het park en genoemd naar de parkvrijwilliger die zo actief is met de hop: Peter Mocking.’
En dan zijn er ook de Maximus Stampers, een club racefietsers, die ook alweer zeven jaar bestaat. Ewald: ‘We hebben geen leden, maar een appgroep – met nu 524 mensen. We fietsen op woensdag en zondag. We rijden tussen de 50 en 120 kilometer, het tempo is 28 tot 36 km/u. We fietsen in groepjes van 8-12 mensen, groter kan niet. We verzamelen bij de brouwerij. Elk beginnend groepje heeft twee wegkapiteins, die leiden wij op. De fietsers hebben een eigen Maximus Stampers-tenue, zwart-rood-wit, dat is trouwens niet verplicht. We fietsen niet op het Lint, of áls we wel een stukje op het Lint fietsen, dan gaat dat op beperkte snelheid. Als er een klacht is op over de fietsers dan zetten we die meteen op de appgroep, dat iedereen voorzichtig moet doen op het Lint.’
Coronatijd was ook voor Maximus behoorlijk schrikken. ‘2020 en 2021 zijn we redelijk doorgekomen’, vertelt Ewald. ‘We zijn al snel bij elkaar gaan zitten om ideeën te bedenken over wat we konden doen. We hebben een webshop en een winkeltje geopend en hebben een nieuwe bierlijn gemaakt: Circus Maximus, met extremere bieren, voor een groep mensen die altijd nieuwe bieren willen ontdekken. Maar we hebben toch ook veel omzet verloren, want we verkopen bijna niet aan de horeca. Gelukkig zijn alle medewerkers in dienst gebleven, al kregen ze andere taken. De kok is de marketing gaan doen. De mensen van de bar zijn pakketten gaan maken. We versturen tientallen pakketten per week, soms naar particulieren, soms naar bedrijven. In de kerstperiode zijn dat er honderden per week. Nu, begin december 2021, mogen we in het weekend nog open, van 12-17u. We serveren een goeie lunch, goeie koffie, en werkplekken.’
Tekst: Lucie Th. Vermij
Maximus Brouwerij
Pratumplaats 2A, 3454 NA Utrecht
website : de maximusbrouwerij
het proeflokaal
de Maximus brouwerij