De Wood Chapel aan het Ida Mariapad vlakbij de Alendorperweg is een kunstwerk van William Speakman, beschilderd door Gijs Frieling. Deze blikvanger staat sinds 2009 in het Máximapark.
De Wood Chapel van kunstenaar William Speakman met beschilderingen van Gijs Frieling
De Wood Chapel is gebaseerd op een houtopslagplaats, een plek waar hout wordt gedroogd om later te verwerken. Het gebouwtje is zo’n 8 bij 8 meter en 6 meter hoog. Leerlingen van Stichting Bouwloods hebben het gebouwd. Het kunstwerk doet denken aan een Amerikaanse boerenschuur, maar roept ook associaties op met een Oriëntaalse kapel of pagode.
De bedenker van de Wood Chapel, William Speakman (1968), is een Nederlandse kunstenaar (beeldhouwer, installatiekunstenaar) van Britse komaf. Hij werd geboren in Hexham in Noord-Engeland. Zijn kunstopleiding volgde hij aan de Academie voor Beeldende Kunsten St. Joost in Breda, waar hij ook zijn carrière als kunstenaar startte.
Beschilderingen aan de binnenkant van de Wood Chapel
Gijs Frieling is gespecialiseerd in muurschilderingen. Op zijn site vertelt hij daarover: ‘Het schilderen op muren was in eerste instantie vooral een manier om groot te kunnen werken en om controversiële, vaak religieuze onderwerpen te schilderen, zonder dat het voor de eeuwigheid hoefde te zijn. Nu wil ik dat ze een directe relatie met de ruimte aangaan. Daarom verhouden de schilderingen zich steeds meer tot de plinten, deurposten en kozijnen van een ruimte. Het zijn ornamentele schilderingen van planten, dieren, kolommen en strikken die de bestaande architectuur bevestigen en tegelijkertijd de gehele ruimte van sfeer veranderen.’
Over het schilderen van deze Wood Chapel schrijft hij: ‘Ik maakte een ontwerp en in de derde week van augustus 2009 schilderde ik met Gerben Koldijk, Julie van der Scheer, Menso Groeneveld, Aquil Copier, mijn zoon Daan en mijn dochter Julia (die toen 11 en 13 waren) en Julia’s vriendin Deirdre Broeren de hele binnenkant van nok tot poten.’
de Japanse tuin
William Speakman wil graag dat de bezoekers van zijn werken hun vaste denkpatronen loslaten. Zo ontwierp hij ook een kerkje gebaseerd op Le Corbusiers kapel Notre Dame du Haut in Ronchamp, Frankrijk. Binnen blijkt er een tomatenkwekerij in gehuisvest te zijn. De titel is Chapel: een kerk met gekleurde ramen en een tomatenkwekerij. De vreemde combinatie beïnvloedt de manier waarop je de ruimte ervaart.
Stichting Tafelboom maakt gebruik van de Wood Chapel om hout te drogen. Tafelboom is een stichting in Utrecht die zich richt op het ambachtelijk, duurzaam en lokaal verwerken van het hout van gerooide Utrechtse stadsbomen.
In 2016 is brand gesticht in de Wood Chapel. Gelukkig werd maar een klein deel beschadigd, en kon het werk hersteld worden.
In 2017 is de sprookjesachtige Wood Chapel gebruikt als trouwlocatie.
Adres:
De Wood Chapel ligt aan het Ida Mariapad. Het beste te bereiken via het wandelpad (Ida Mariapad) naast Alendorperweg 95, vlak bij de Jeremiebrug.