Zingende beelden

Zingende Beelden

Zondag 14 mei is er een nieuwe editie van Zingende Beelden, waarbij de kunstwerken in het Máximapark het decor vormen voor dansmakers. Er zijn voorstellingen te zien van DC1 II High met het Harmonieorkest Vleuten, SHIFFT, Mizou Danst, Pieter de Koe en Uri Eugenio, Piet van Dycke en de leerlingen van het Amadeus Lyceum.

Bezoekers verzamelen zich bij het Observatorium, waar zij worden onthaald met een spetterend optreden van Drum Works NL. Het verzamelen is om 11u, 13u en 15u. Er zijn twee verschillende routes, die elk langs drie beelden voeren, waardoor iedereen alle dansvoorstellingen kan bezoeken. Het idee van Zingende Beelden (dansvoorstellingen bij de beeldende kunst in het park) hoopt organisator Cultuur19 de kunstwerken in het park onder de aandacht van een breed publiek te brengen.

Mizou Danst is te zien bij het kunstwerk ‘Rituele Depositie’. Elf dansers laten zich terugvoeren naar een plek of gebeurtenis uit het verleden. De herinneringen brengen emoties naar boven en hier gaan de dansers ieder op hun eigen manier mee om. Een stuk over vreugde, gemis en verbondenheid.

‘Suite B.’ is een intieme voorstelling waarin Benjamin Brittens eerste suite voor cello vertolkt wordt in een dialoog tussen cellist Pieter de Koe en danser Uri Eugenio, te zien in de ‘Wood Chapel’.

Bij het werk ‘Barricade’ van Fernando Sánchez Castillo is de acrobatische dansvoorstelling ‘On Point’ te zien van het circus- en dansgezelschap Circumstances: een wankelende balanceeract van twee mannen ontwikkelt zich tot een gemeenschappelijke uitdaging, waarbij elke stap, verschuiving of aanraking perfect, on point, moet zijn.

De ‘Parkpergola’ vormt de achtergrond voor de voorstelling ‘Human Bridges’. Onder leiding van Collectief MAMM doorlopen de leerlingen van het Amadeus Lyceum een creatieproces waarvan deze dansvoorstelling het resultaat is.

Het dansgezelschap DC 1 II High zoekt graag de samenwerking op. Tijdens Zingende Beelden spelen zij ‘Nomade Pensée’ met orkestbegeleiding van het Harmonieorkest Vleuten bij het kunstwerk Zonder Titel van Rob Voerman.

Het cross-disciplinaire dansgezelschap SHIFFT maakte een drieluik over de drie belangrijke partnerprincipes bij dans: dragen, balanceren en vliegen. Dat laatste staat centraal in het duet ‘Moving Up’, dat bij het kunstwerk ‘Anonieme Monumenten’ van Daniel Roth te zien is.

 

Als extraatje is er voor kinderen (6+) een gratis workshopprogramma door dansgezelschap MAN||CO in de Bosspeeltuin.

 

Tekst: Lucie Th. Vermij

Vorig jaar hadden we een interview met organisator Claudia van Swelm over ‘Zingende Beelden’: https://maximapark.nl/over-het-park/cultuur-historie/zingende-beelden/

Kijk voor de meest actuele informatie op de website van Zingende Beelden

Zingende Beelden 2019 - Birgit Schuch

Danser Uri Eugenio en cellist Pieter de Koe spelen Suite B. tijdens Zingende Beelden   Foto: Loek Hennipman

Zingende Beelden 2019 - Birgit Schuch

Zingende Beelden 2023  Foto: Loek Hennipman