Imker Patrick Schoemaker over de Bijen Ambassade

18 september 2022

Sinds juli 2022 staat in het Máximapark op het terrein van Steede Hoge Woerd een kunstwerk met 4500 etensborden en uitbundig groen. Het is de ‘Bee Embassy’, de Bijen Ambassade, waarin een volk van tienduizenden Zwarte Bijen huist. Het kunstwerk wil het belang van biodiversiteit voor onze voedselketen in de belangstelling zetten. Een gesprek met Patrick Schoemaker, een van de drie imkers die de bijen verzorgt.

zwarte bijen

zwarte bijen

 

In de Bijen Ambassade huizen Zwarte Bijen, een oud bijenras, dat al aan het begin van de jaartelling in de Romeinse tijd hier verzorgd werd. Het ras is vele duizenden jaren oud, en de enige inheemse honingbij van Noord- en West-Europa. Door grootschalige import van bijenrassen die meer honing halen en die voor imkers makkelijker hanteerbeer zijn, is de Zwarte Honingbij hier bijna uitgestorven. Er zijn nu programma’s om die volken weer te laten groeien.

Patrick Schoemaker bij zijn bijenvolk

Patrick Schoemaker bij zijn bijenvolk

De Bijen Ambassade die afgelopen juli in de tuinen van Utrecht Natuurlijk werd onthuld is een idee van de Vlaamse kunstenaar Tim Joye, het brein achter het artistieke, sociale en wetenschappelijke project Beesphere, dat sculpturen voor bijen en insecten neerzet op ongebruikte kavels in de stad, op bedrijventerreinen en in parken. Toen Joye een kunstwerk zag van de Amsterdamse kunstenaar Zeger Reyers met etensborden en planten hebben ze samen een plan gemaakt en ingediend bij het Fentener van Vlissingen Fonds, dat activiteiten op het gebied van cultuur en natuur in de stad en provincie Utrecht financiert. Zij wonnen de prijsvraag (€ 50.000) en Utrecht Natuurlijk stelde ruimte beschikbaar voor de Bijen Ambassade.

 

Patrick Schoemaker bij …

In de Bijen Ambassade huizen Zwarte Bijen, een oud bijenras, dat al aan het begin van de jaartelling in de Romeinse tijd hier verzorgd werd. Het ras is vele duizenden jaren oud, en de enige inheemse honingbij van Noord- en West-Europa. Door grootschalige import van bijenrassen die meer honing halen en die voor imkers makkelijker hanteerbeer zijn, is de Zwarte Honingbij hier bijna uitgestorven. Er zijn nu programma’s om die volken weer te laten groeien. Daarvoor moet de imker met zijn/haar bijen op reis naar een plek waar meerdere volken zwarte bijen bijeen zijn om de koningin te bevruchten.

Patrick Schoemaker bij zijn bijenvolk

Patrick Schoemaker bij zijn bijenvolk

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Dat is dan ook een van de taken van Patrick Schoemaker (47). Hij is geboren en getogen in Maarssen, woonde een tijdje in de stad Utrecht en is 14 jaar geleden met zijn vrouw naar Leidsche Rijn verhuisd, waar zij nu met hun kinderen wonen. Hij werkt bij Gemeente Stichtse Vecht, waar hij aanvragen voor omgevingsvergunningen behandelt. Het imkeren is een hobby.

Einde tekst (kolom 1).

 

Patrick Schoemaker bij zijn bijenvolk